PIŠE: Aleksandar Marinković

Genetička mešavina (Admixture) svakog pojedinca utvrđuje se autosomalnim genetičkim testom od kojih su najpoznatiji Family Finder i 23andMe. Ono obuhvaća celokupno genetičko nasleđe stečeno od predaka unazad dvestotinjak godina (otprilike šest generacija), kako sa muške tako i sa ženske strane.

Osim što mogu poslužiti u traganju odnosno potvrđivanju porodičnih veza, autosomalni ishodi se koriste i za povezivanje naroda. Naime, prikupljeni autosomalni ishodi više naroda i njihovo međusobno upoređivanje mogu jasno pokazati koliko su određeni narodi međusobno bliski. Oni se u tom slučaju grupišu u “grozdove“ dok u suprotnom slučaju završavaju na udaljenim delovima osa (vidi tekst o poređenju srpske i turske genetike).

U okviru “Dodekad projekata“ vršena su brojna istraživanja autosomalnih genetičkih rezultata različitih naroda i etničkih skupina. Danas su nam najzanimljiviji tzv. K7b i K12b kalkulatori (računači) jer najbolje prikazuju starosedelačke i došljačke skupine na Balkanu.

“Srpski DNK Projekat“ je uspeo prikupiti 30-tak autosomalnih ishoda sa ovih prostora (Srba i ostalih nacija). Deo je prikupljen sa javno objavljenih ishoda istraživanja “Zapadnog Balkana“, ličnih poznanstava sa testiranima, ali ipak je većina ishoda dobijena od samih učesnika Foruma i članova Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo“.

K7b-admixture-3

K12b-admixture-gotovo

Autosomalni ishodi se mogu računati kako preko računača “Nevski“ tako i preko sajta “GEDmatch“ koji nudi obilje različitih kalkulatora, predviđač boje očiju te spisak pojedinaca s kojima delite zajedničku genetiku.

Na žalost, “Dodekad projekat“ nije obuhvatio Srbe niti balkanske narode, a u međuvremenu je i zatvoren. Upravo iz tog razloga, “Srpski DNK Projekat“ ekskluzivno nudi mogućnost da se domaća i inostrana javnost upozna sa autosomalnim ishodima srpskog naroda kao i nacija u okruženju. Ovim putem i javno pozivamo zainteresovane s prostora bivše Jugoslavije da nam se pridruže i pošalju svoje autosomalne rezultate (pod uslovom da im je poreklo predaka s ovih prostora, bez obzira na nacionalnu pripadnost).

___________

“Serbian DNA Project“ has managed to collect more than 30 autosomal DNA samples, from the Serbs, who were originally from the area of the entire former Yugoslavia. On this occasion, we publish the results K7b and K12b Ancestry admixture, with the intention to increase the number of samples and spreads to other calculators. Also, we intend to make comparisons of Serbian resultswith other results ethnic communities with whom we share a common history and geographical areas. All are welcome and invited to join us. We hope these results will serve all researchers in the field of genetic genealogy outside South Slavic-speaking area.

____________

 

 

Share
Facebook komentari:

2 mišljenja na „Kakva je genetička mešavina kod Srba

    1. Sremac

      Poštovani Igi, „Southern“ je kategorija ili komponenta koja je najznačajnije zastupljena kod mediteranskih naroda. Najviše ishode dostiže kod Arapa, od evropskih naroda Italijana i Grka. Inače, značajno je zastupljena kod svih evropskih naroda, kao nasleđe neolitskih zemljoradnika.

      Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − eight =