O srpskom DNK projektu

Srpski DNK projekat predstavlja pionirski pokušaj entuzijasta okupljenih oko portala Poreklo da se na jednom mestu saberu podaci svih osoba sa naših prostora koje su uradile Y-DNK analizu (praporeklo po muškoj liniji).

U našoj tabeli su obuhvaćeni dosadašnji rezultati genetski testiranih pojedinaca sa prostora Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Makedonije. Oni su preuzimani sa javnih baza internacionalnih projekta (Y-search i slični), delom je reč o rezultatima analiziranih osoba u beogradskom DNK centru za genetiku, a delom iz studije „Rodovi koji slave sv. Tomu“ (Genetička i etnografska istraživanja, Zbornik za srpsku istoriju i etnografiju, Knjiga 5, Beograd 2010), autora Aleksandra Bačka i Dragiše Maksimovića. To znači da su unutar Srpskog DNK projekta predstavljeni i pojedinci koji nisu Srbi, ali sa Srbima dele isti prostor i istoriju, kao i sličnu genetiku. Projekat je, dakle, otvoren za sve ljude sa prostora Srbije i okolnih zemalja i zbog toga vas pozivamo da šaljete svoje genetske rezultate, ali i poznate podatke o istoriji vaše porodice (mesto porekla, krsna slava…). Cilj projekta je da uz pomoć genetike dešifrujemo tajne porekla većine srpskih rodova i prezimena, kao i da podrobnije upoznamo našu ukupnu istoriju.

KAKO DA TUMAČITE PODATKE IZ TABELE SRPSKOG DNK PROJEKTA

Na tabeli je predstavljen spisak testiranih pojedinaca sa analiziranih od 12 do 111 STR markera koji su postavljeni po FTDNA redosledu (FTDNA je jedna od laboratorija koje vrše testiranje). Neke druge kompanije, kao npr. beogradski DNK centar za genetiku, testiraju iste markere, ali po drugačijem redosledu, što ne menja ništa na stvari jer je bitna vrednost koja je dobijena za pojedinačni marker. Upravo zato ćemo u tabelu unositi markere dobijene u svim laboratorijama i prilagođavaćemo ih FTDNA rasporedu. U tekstovima na portalu Poreklo precizno je objašnjeno šta tačna vrednost za koji marker znači, a ovde ćemo se osvrnuti na konkretnu primenu rezultata na analizu srodnosti dva pojedinca.

Najkraće rečeno, što je veći broj istih markera dva pojedinca šanse da su istog porekla su veće. Naravno, sve to zavisi od broja markera na koji se testirate i koji upoređujete. Što je veći broj testiranih markera i nivo verovatnoće se povećava.

Dva veoma bitna termina u analizi markera su:

Genetska distanca (Genetic distance GD)- razlika u vrednosti markera dva pojedinca. Na jednom markeru ta razlika može iznositi i više od jedan, pa se ukupna genetska distanca sabira, a ponekad se kao ukupna genetska distanca uzimaju samo markeri koji nisu isti bez obzira na njihove vrednosti. Načini obračuna su objašnjeni u nastavku.

Najbliži zajednički predak (Time to most recent common ancestor TMRCA) – godine ili generacije do imaginarnog zajedničkog pretka dva pojedinca dobijene na osnovu proračuna mutacija u markerima, kao i stepena verovatnoće da se takve mutacije dese. Uglavnom se proračunava pomoću kompjuterskih programa.

Primer: Testirani su Stanković, Budisalić i Ćustić i to kao pripadnici haplogrupe I2a1b1. S obzirom da pripadaju istoj haplogrupi, možemo pristupiti analizi međusobne srodnosti njihovih haplotipova (da ne pripadaju istoj haplogrupi takva vrsta analize ne bi imala smisla jer bi genetski bili suviše udaljeni). Dakle, ovo su haplotipovi Stankovića, Budisalića i Ćustića na prvih 25 testiranih markera po FTDNA redosledu:

Objašnjenje

Gledamo razliku u markerima i izvlačimo sledeće zaključke:

Stanković i Budisalić se podudaraju na 19 markera od ukupno 25 markera. Istovremeno, genetska distanca između njih dvojice je ukupno 6 na 25 markera. Po primenjenom proračunu njihov najbliži zajednički predak najverovatnije je živeo pre 1050 godina ili 35 generacija. Stanković i Ćustić se podudaraju na 20 markera od ukupno 25 markera. Istovremeno, genetska distanca između njih dvojice je ukupno 5 na 25 markera. Po primenjenom proračunu njihov najbliži zajednički predak najverovatnije je živeo pre 870 godina ili 29 generacija.
Budisalić i Ćustić se podudaraju na 18 markera od ukupno 25 markera. Istovremeno, genetska distanca između njih dvojice je ukupno 7 na 25 markera. Po primenjenom proračunu njihov najbliži zajednički predak najverovatnije je živeo pre 1050 godina ili 35 generacija. Iz gore izloženog vidimo da su Ćustić i Stanković genetski bliži jedan drugom nego što je i jednom od njih dvojice blizak Budisalić. Generalno govoreći ni jedan od ovih pojedinaca se ne može smatrati genetski bliskim. I na osnovu gornjih podataka za ova tri pojedinca bi mogli da postavimo malo filogenetsko stablo koje bi otprilike izgledalo ovako: 

Četiri su faktora koja se uzimaju u obzir kod proračuna najbližeg zajedničkog pretka, a to su:

Stepen mutacije pojedinih markera:

 1. neki markeri mutiraju brže od ostalih, zbog toga se obično pri proračunu uzima srednji stepen mutacije, dobijen dugogodišnjim praćenjem mutiranja markera, mi smo uzeli srednji stepen mutacija laboratorije FTDNA
  stepen verovatnoće– možemo ga postaviti od 50% do 90%, u našem gornjem proračunu koristili smo 50%
 2. način obračuna genetske distance– može biti Infinitive (gore primjenjen) ili Stepwise.
  Infinitivni model podrazumeva da se promena na jednom markeru uzima kao vrednost 1 za genetsku distancu bez obzira da li je razlika na tom markeru 2, 3 ili više. 
  Stepwise model računa ukupne razlike na svakom markeru, pa se samim tim i genetska distanca povećava. Postoji još i hibridni model koji koristi FTDNA i koji kombinuje ova dva modela tj. za neke markere primerice 464 koristi infinitivni model , a za ostale markere stepwise model.
 3. način određivanja broja godina za generaciju– obično se uzima 25-30 godina za jednu generaciju, mi smo koristili 30 godina
  Kao što vidimo upoređivanje haplotipova, određivanje genetske distance i proračun vremena do najbližeg zajedničkog pretka su stvar matematičke verovatnoće i posebnih proračuna i ne daju specifičan i tačan podatak, već obim godina koji bi po zakonu verovatnoće i dosad poznatih znanja o mutacijama gena mogao da bude optimalan. Puna podudaranja haplotipova u tom smislu su izuzetno dragocena, ona nam govore o nespornoj genetskoj bliskosti dva pojedinca. Ako se, recimo, sa nekim podudarate u potpunosti na 12 markera to još uvek ne znači da ste genetski bliski, sa 25 markera ta veza je nešto jača, dok sa 67 markera i više o genetskoj bliskosti nema spora. 

S tim u vezi evo tablice koja će vam pokazati koji su vam pojedinci genetski bliski i sa kojima deliti zajedničkog pretka bar u poslednjih 1000 godina:

na 12 markera: genetska distanca 0- povezani
genetska distanca 1- verovatno povezani

na 25 markera: genetska distanca = 0 – povezani
genetska distanca = 1 – povezani
genetska distanca = 2- verovatno povezani

na 37 markera: genetska distanca= 0 – veoma blisko povezani
genetska distanca = 1 – blisko povezani
genetska distanca = 2 – povezani
genetska distanca = 3 – povezani
genetska distanca = 4 – verovatno povezani
genetska distanca= 5- moguće povezani

na 67 markera: genetska distanca=0-veoma blisko povezani
genetska distanca = 1 – veoma blisko povezani
genetska distanca = 2 – veoma blisko povezani
genetska distanca = 3 – blisko povezani
genetska distanca = 4 – blisko povezani
genetska distanca = 5 – povezani
genetska distanca = 6 – povezani
genetska distanca = 7 – povezani
genetska distanca = 8 – verovatno povezani
genetska distanca = 9 – verovatno povezani
genetska distanca=10 – moguće povezani

U gornjem smislu vreme do najbližeg zajedničkog pretka podrazumeva za:
veoma blisko povezane: 0-300 godina
blisko povezane: 300-600 godina
povezane: 600-900 godina
verovatno povezane: 900-1200 godina
moguće povezane: 1200-1500 godina

Pretraga

Radi preglednijeg čitanja rezultata po pojedinačnim prezimenima otvorili smo mogućnost pretrage. U gornjem desnom uglu nalazi se opcija PRETRAGA i tu unesite neko od prezimena koje se već nalazi u našoj tabeli. Kad upišete konkretno prezime, tabela će sama
da izdvoji podatke u jednom redu. Takođe, ovde možete da vršite pretragu i po haplogrupama, klasterima i sl.

Priredio: Siniša Jerković

 

27 mišljenja na „O srpskom DNK projektu

 1. MILORAD

  G.Jerkoviću, ovih dana sam pročitao tekst ANATOLIJA KLJOSEVA ,,OTKUD SU SE POJAVILI SLOVENI…“ i ostao bez teksta. Pitam vas, da li je tačno ovo što tvrdi KLJOSEV.? Ne uzmite mi za zlo.
  POZ. Milorad

  Odgovor
  1. rakočević miroslav

   KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE.

   SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %.
   % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE

   SAŽETAK

   % zbirne podudarnosti Ydna -muška linja- BiH, Crna Gora,Hrvatska,Srbija, *Bošnjaci, *BHrvati,*BSrbi

   X Bih CG Hrv Srb *Boš *B Hrv *B Srb

   Bih x 65 76,5 77 93,5 84,5 76

   CG 65 x 72,5 83 61,5 51 82,5

   Hrv 76,5 72.5 x 83,5 65,5 63 73

   Srb 77 83 83,5 x 73,5 58,5 85

   *Boš 93,5 61,5 65,5 73,5 x 80,5 66

   *B Hrv 84 51 63 58,5 80,5 x 58

   *B Srb 76 82,5 73 85 66 58 x

   Pošto je kod svih naroda ( Bosanaca i Hercegovaca kao cjeline), *Bošnjaka,*B Srba,* BHrvata, Hrvata i Srba najbrojnija haplogrupa I2a1b (ranije 12a2) uslovno nazvana ILIRSKA (jer je najveći % na prostoru antičkog ILIRIKUMA), a pošto se sada najveći broj nosilaca te haplogrupe nalazi u SLOVENSKIM NARODIMA, pa je nazivaju i SLOVENSKOM haplogrupom, te pošto njihov jezik ( bilo da se radi o /LINGVISTIČKI/ jednom ili 4 jezika/ spadaju u slovenske jezike, te da se radi o jednoj grupi srodnih naroda- SLAVOILIRIMA ili ILIROSLAVIMA, ili DINAROSLAVIMA ili SLAVODINARCIMA
   Praktički se (prema podudranosti Ydna-muška linija) radi o GENETIČKI vrlo srodnim narodIma, a SRBI, *B.SRBI i Crnogorci su GENETIČKI jedan narod (međusobna podudarnost (srodnost) između Srba u Srbiji, Srba u BiH i Crnogoraca (iznad 80%) što je dovoljno za zaključak da se radi o GENETSKI istom narodu (u poređenju sa podudarnošću (%)sa narodima BiH i Hrvatske. .
   P.s. Velika podudranost *Bošnjaka sa Bih (93%) je normalno, jer je to prakički podudranost unutar istog naroda (sam sa sobom).

   Zbirna međusobna podudarnost % mtDNK (ženska linija)
   x Bih Hrv Srb CG

   Bih x 85,5 82 83

   Hrv 85,5 x 83 82

   Srb 82 83 x 84

   CG 83 82 84 x

   praktički, prema podudarnosti mtdna (ženska linija) radi se o GENETIČKI jednom narodu-podudaraost preko 80%,a najveća razlika 3,5%- između podudarnosti Crnogoraca i Hrvata (82%) u odnosu na podudarnost Hrvata i Bosanaca i Hercegovaca (85,5%) skupno
   NAPOMENA: podudarnost mtdna – ženska linija među svim narodima Evrope je vrlo velika-između 70 i 90%.

   P.S.Urađeno prema tabelama Eupedie

   SAŽETAK

   % zbirne podudarnosti (mješavine) YDNA – muška linija, Makedonija, Grčka, *S Grčka, C Grčka, Bugarska, Albanjja, Kosovo, Srbija
   x Mak Grč S Grč C Grč Bug Alb Kos
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69
   Kos 58 79 65 68 59,5 69 x
   Prema % podudranosti y dna između – sadašnje Makedonije,*S Grčke (antička Makedonija + Trakija) i Bugarske (preko 88%) koja je znatno veća od % podudarnosti između * S. Grčke (antičke Makedonije+ Trakija), sadašnje Makedonije i Bugarske sa *C Grčkom (manje od 82%) što ukazuje da su narodi koji se sada nalaze u Makedoniji, Sjevernoj Grčkoj- (antička Makedonija+ Trakija) i Bugarskoj genetički srodniji -skoro isti narod, odnosno da se radi o Makedoncima a ne o Grcima, a na to ukaziuje i % podduranosti Albanije sa sjevernom Grčkom manji (%) i centralnom Grčkom (veći %)
   SAŽETAK YDNA GRČKA
   x Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb *Kos Srb
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60
   *Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60,5
   Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x

   SLOVENI- ZBIRNA PODUDARNOST Y DNA (%)-muška linija

   SAŽETAK

   X BR BH BG CG CZ HR MK PL RS SK SLO SR UKR

   BR X 50 54,5 47 59,5 62,5 30,5 78,5 83 61 75,5 54 82

   BH 50 X 60,5 63,5 39 76,5 72 39 43 50,5 52 74,5 50

   BG 54,5 60,5 X 79 56 51,5 90 54,5 46,5 64,5 64 77,5 59,5

   CG 47 63,5 79 X 44 72,5 79 42,5 38,5 54,5 54 82,5 50

   CZ 59,5 39 56 44 X 58,5 51 69 51 73 76,5 51,5 66,5

   HR 62,5 76,5 51,5 72,5 58,5 X 70 56,5 54 68,5 69 83,5 65,5

   MK 30,5 72 90 79 51 70 X 48 42 61,5 58 77,5 55

   PL 78,5 39 54,5 42,5 69 56,5 48 X 70,5 79 75,5 49,5 75

   RS 83 43 46,5 38,5 51 54 42 70,5 X 72,5 66,5 48 80,5

   SK 61 50,5 64,5 54,5 73 68,5 61,5 79 72,5 X 85,5 59,5 81

   SLO 75,5 52 64 54 76,5 69 58 75,5 66.5 85,5 X 62,5 62,5

   SRB 54 54,5 77,5 82,5 51,5 83,5 77,5 49,5 48 59,5 62,5 X 57,5

   UKR 82 50 59,5 50 66,5 65,5 55 75 80,5 81 72,5 57,5 x
   Prema % međusobnih podudarnosti, mišljenja sam da su :
   Belorusi, Ukrajinci i Rusi GENETIČKI jedan narod-istočni Sloveni (y dna podudarnost-srodnost između 3 naroda veća od 80%)
   Poljaci, Česi, Slovaci i Slovenci GENETIČKI spadaju u zapadnu grupu slovenskih naroda.
   Slovenci i Slovaci su GENETIČKI jedan narod- dio zapadnih slovena (y dna podudranost – srodnost između 2 naroda veća od 85%)Hrvati, Bosanci i Hercegovci (*Bošnjaci *B Hrvati, *B SRBi), Srbi i Crnogorci GENETIČKI spadaju u grupu zapadnobalkanskih vrlo srodnih naroda (Slavenoiliri ili Iliroslavi ili Dinaroslavi, ili Slavodinarci)

   Dosta su im slični i Makedonci i Bugari, ali koji su ipak Genetički -zajedno sa stanovništvom *Sjeverne Grčke jedan narod- MAKEDONCI.
   SAŽETAK MTDNA- SLOVENI- ženska linija

   x Brus Bih Bug Hrv Čeh Mak Polj Rus Srb Slvk Slvn Ukr

   BRus x 85,5 82,5 85 82 81 79.5 83 71,5 79,5 84 84

   Bih 85,5 x 84,5 81 81 86 89 84 84,5 87,5 90 86,5

   Bug 82,5 84,5 x 82,5 81,5 87,5 81 85,5 81,5 82 82,5 83,5

   Hrv 85 81 82,5 x 83 81 87,5 83,5 80.5 86 82 82,5

   Čeh 82 81 81,5 83 x 79,5 83,5 83 77,5 86 87,6 81

   Mak 81 86 87,5 81 79,5 x 88,5 79,5 81 78,5 86 82

   Polj 79,5 89 81 87,5 83,5 88,5 x 88 85 89 89 88,5

   Rus 83 84 85,5 83,5 83 79,5 88 x 81 86 85,5 86,5

   Srb 71,5 84,5 81,5 80,5 77,5 81 85 81 x 80.5 83 83

   Slvk 79,5 87,5 82 86 86 78,5 89 86 80,5 x 86 90
   Slvn 84 90 82,5 82 87,6 86 89 85,5 83 86 x 84

   Ukr 84 86,5 83,5 82,5 81 82 88,5 86,5 83 90 84 x

   Što se tiče % podudarnosti mtdna -ženska linija, praktički svi su GENETSKI Sloveni ili Slovenoiliri ili liroslavi ili Dinaroslavi ili Slavodinarci))- jedan narod ili vrlo, vrlo srodni narodi -većinom je podudarnost veća od 80% ili blizu tome.
   Napomena: praktički svi Evropljani (istočni, zapadni, južni i sjeverni ) su po mtdna -ženska linja, vrlo srodni narodi.
   SAŽETAK

   ROMANI YDNA-MUŠKA LINIJA

   x Blg Fr It Mlt Mld Prt Rum Šp

   Belg x 92 73 56,5 43 79 41 82,

   Fran 92 x 79,5 62,5 45 85,5 46 84

   Ital 73 79,5 x 79,5 44 86,5 52,5 77,5

   Malt 56,5 62,5 79,5 x 50,5 68,5 57,5 73

   Mold 43 45 44 50,5 x 46 78 39,5

   Port 79 85,5 86,5 68,5 46 x 50,5 83,5

   Rum 41 46 52,5 57,5 78 50,5 x 41,5

   Špan 62 84 77,5 73 39,5 83,5 41,5 x

   SAŽETAK mtdna Romani

   Fran Ital Port Špan Mold Rum

   Fran x 86% 88% 90,5% 84% 82,5%

   Ital 86% x 82,5% 82% 79% 82%

   Port 88% 82,5% X 88% 87% 78%

   Špan 90,5% 82% 88% X 82% 78%

   Mold 84% 79% 87% 82% X 83%

   Rum 82,5% 825 78% 78% 83% X

   Moldavci i Rumuni GENETSKI (ydna -muška linija) ne pripadaju romanskim narodima – stepen podudarnosti (%) između Rumunijei Moldavije78%) a sa ostalim narodima manji od 50,5% (bez obzira što njihovi jezici (rumunski i moldavski – ustvari jedan jezik) pripadaju romanskoj grupi jezika).
   Ostale zemlje su međusobno podudarne od 62% ( Belgija- Španija (Belgija polugermanska, poluromanska) do 84% ( Francuska -Španija)

   SAŽETAK-FRANCUSKA- MEĐUSOBNA PODUDARNOST IZMEĐU REGIJA ydna (%) muška linija-

   *Als *Auv *Bret *Cors *Fl-Art Il de Fr *Norm *Poi-Snt *Prov *Rh-Alp

   *Als x 86,5 96 61,5 86 70,5 81 72,5 80,5 87

   *Auv 86,5 x 63 77 82 80,5 89,5 70 86 74,5

   *Bret 96 69 x 56 76 59 87,5 82 68 83

   *Cors 61,5 77 56 x 70 66,5 60 67 76,5 64

   *Fl-Art 86 82 76 70 x 73,5 73 77 87,5 85

   *Il d FR 70,5 80,5 59,5 59 73,5 X 80 55 76 68

   *Nor 81 89,5 87,5 62 60 80 x 77 74 85

   *Poi-Snt 72,2 72,5 82 67 77 55 84 x 76,5 81.5

   Prov 80,5 86 68 76,5 87,5 76 74 76,5 x 89,5
   *Rh-Alp 87 74,5 83 64 85 68 85 81,5 89,5 x

   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Il de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.

   Odnos Francuska-Korzika-Italija
   Fr an. 8,5% 3% 3,5% 3% 58,5 5,5% 6% 1,5% 7,5% 1% 0,5% 0%
   73,5
   *Cors 0% 19,5% 0% 0% 49% 7,5% 14% 0% 8% 0,5 0% 0
   81,5
   Ial. 2,5% 3% 1% 2,5% 49% 7% 18% 2% 11% 4% 0% 0%

   Korzikanci su GENETSKI više slični Italijanskom nego Francuskom narodu.

   SAŽETAK

   ITALIJA REGIJE- međusbna podudranost (%) YDNA-MUŠKA LINIJA

   x *S.It *Tosc *C.It *J.IT *Sic * Sard
   *S IT x 91,5 79,5 65 68 52

   *Tosk 91,5 x 78,5 68,5 69 53

   *C It 79,5 78,5 x 74 84 58

   *J.It 74 68,5 74 x 80 58

   *Sic 68 69 84 80 x 55

   *Sard 52 53 58 58 55 x

   *

   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija iznosi 39,5% – (*Toskana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju – *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
   Napomena, Sardinjani, prema Y Dna- muška linija, bi mogli biti posebni narod (najveća podudarnost sa regijama – *Centralnom Italijom i Južnom Iitalijom 58% a najniža sa * Sjevernom Italijom 52%- a pada u oči da je relativno mala podudarnost sa svim regijama i približno ista-od 52-58, najveća razlika 6% .

   Što se tiče Sardinije -praktički, isto vrijedi i za mtdna -ženska linija kao za mušku liniju- ydna

   SAŽETAK ŠPANIJA REGIJE ydna

   x And Arag Ast Basq Cant Kast-L Kast-M Katl Gal Ecstr Val

   And x 89,5 91 66 82 85,5 83,5 71 78,5 87 87,5

   Arag 89,5 x 81,5 67,5 73 80,5 83,5 72,,5 76 74,5 84,5

   Ast 91 81,5 x 67 86,5 91 88 72,5 84,5 81 88,5

   Basq 66 67,5 67 x 66 73,5 74,5 94 70 62 75,5

   Cant 82 73 86,5 66 x 83 80 70 78,5 79 81,5

   Cast-L 85,5 80,5 91 73,5 83 x 89 76 78,5 81 93

   Cast M 83,5 83,5 88 74,5 80 89 x 80 79,5 73,5 86

   Catl 71 72,5 72,5 94 76 76 80 x 74,5 66 76

   Gal 78,5 76 84,5 73 78,5 78,5 79,5 74,5 x 94,5 89

   Extr 87 74,5 81 62 79 81 73,5 66 94.5 x 79,5

   Val 87,5 84,5 88,5 75,5 81,5 93 86 76 89 79,5 xl
   ————————————————————————————————————————–

   Odmah pada u oči da postoji vrlo velika podudarnost između regija, pretežno između 75 %, i 85%, a jestimično i preko 90%, osim za Kataloninu i Baskiju.
   Pada u oči da podudarnosti Baskije sa ostalim regijama, se uglavnom kreće između 65 i 75, osim sa Katalonijojom 94%, a približno isto vrijedi i za Kataloniju, međutim kod svih regija dominannta haplogrupa je R1b u veikom procentu, a najveći procenat je kod Baskije i Katalonije.

   Germani Ydna- muška linija

   x AU BL DN EN NjM ISL IR NZ NO ŠK ŠV ŠVC WLS

   AUS X 69 72,5 61,5 81 66,5 48 64,5 69 49,5 60 71,5 42,5

   BEL 69 X 64 92 81 62,5 79 95,5 55,5 84 49,5 84 71,5

   DAN 72,5 64 X 65,5 79,5 83 51 68 87,5 56 83,5 69 43

   ENG 61,5 92 65,5 X 77 65 85 80 58 90,5 51 78,5 77

   NJEM 81 81 79,5 77 X 79,5 62,5 82,5 72,5 72 66,5 82,5 54,5

   ISLD 66.5 62,5 83 65 79,5 X 44,5 64,5 90 64 72 65,5 46

   IRS 48 79 51 85 62,5 44,5 X 67 89 89 38,5 69 89

   NIZ 64,5 95,5 68 80 82,5 64,5 67 X 59,5 71,5 37 86 59,5

   NOR 69 55,5 87,5 58 72,5 90 89 59,5 X 56,5 78 60 38,5

   ŠKO 49,5 84 56 90,5 72 64 89 71,5 56,5 X 78 60 81

   ŠVED 60 49,5 83,5 51 66,5 72 38,5 37 78 78 X 53 30

   ŠVIC 71,5 84 69 78,5 82,5 65,5 69 86 60 72.5 53 X 60.5

   VELS 42,5 71,5 43 77 54,5 46 89 59,5 38,5 81 30 60.5 x

   Irci i Velšani GENETSKI ne pripadaju germanskim narodima. a Škotlanđani i Englezi su srodniji Ircima i Velšanima nego ostalim germanskim narodima.( Kelti)
   Danci, Norvežani i Islanđani GENETSKI su jedan narod, a Šveđani su im jako srodni.- najbliže srodstvo sa Dancima

   Sažetak-Njemačka regije

   x *S Njem *INje *Z Nem *JNjem

   *S Njem x 93,5 76,5 72

   *INjem 93,5 x 77,5 74,5
   *Z Nem 76,5 77,5 x 92,5
   *J Njem 72 74,5 92,5 x
   Njemci trebaju biti uzor zapdnobalkancima-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačka -*JNjemačka 72%) pa su ipak svi Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
   SAŽETAK- GERMANI MTDNA

   x Aus Blg Dan Eng Nje Isl Irs Hol Nor Ško Švd Švc Vls

   Aus x 85,5 86 86 91 82 86 89 85,5 87 87 78,8 74

   Blg 85,5 x 79,5 78 88 83 83,5 91 79 78.5 84,5 80 66,5

   Dan 86 79,5 x 91 85 79,5 86 88,5 82 87,5 85 87 81

   Eng 86 78 91 x 89 84 89 87 88 93 87,5 89, 71

   Nje 91 88 85 89 x 78 86,5 92 89 88 86,5 87,5 7 6
   Isl 82 83 79,5 84 78 x 79 85 85,5 84,5 74,5 80 80

   Irs 86 83,5 86 89 86,5 79 x 92,5 85,5 84,5 88,5 86.5 70

   Holl 89 91 88,5 87 92 85 92,5 x 88 91,5 87 91 72,5

   Nor 85,5 79 82 88 89 77 85,5 88 x 88,5 85 88 73,5

   Šk0 87 78,5 87,5 93 88 85 84,5 91,5 88,5 x 84 87,5 77

   Švd 87 84,5 85 87,5 86,5 74,5 88,5 87 85 84 x 85 73
   Švc 78,5 80 87 89,5 87,5 80 86,5 91 88 87,5 85 x 75

   Vls 74 66,5 81 71 76 72 70 72,5 73,5 77 73 75 x
   Po mtdna- ženska linija, svi zapadnoevropljani (Romani- Kelti) i Germani bi bili jedan narod, jedino Velšani malo odskaču- sa svim narodima osim sa Danskom- % -podudarnosti manji od 80%. (možda sam i pogriješio pri sabiranju)
   SAŽETAK YDNA GRČKA
   Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb Kos Srb
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60,5
   Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60
   Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x
   SAŽETAK-Grčka regije mtdna

   x *SGrč * CGrč *JGrč *Krit *Eg ost

   *SGrč x 80,5 79 71 76,5

   *CGrč 80,5 x 86,5 76 86

   *JGrč 79 86,5 x 74,5 85,5

   *Krit 71 76 74,5 x 79

   *Eg ost. 76,5 86 85,5 79 x

   Centralna Grčka ima samo sa jednom regijom manju podudarnost od 80% ( Krit)
   Sjeverna Grčka (antička Makedonija) ima samo sa Centralnom grčkom -susjedna regija % podudarnosti više od 80%, a svim ostalim regijama manje od 80%.
   Krit ima % podudarnoti sa svim regijama manje od 80% (najmanje sa Sjevernom Grčkom (antička Makedonija)
   Egejska ostrva imaju sa 2 regije višu a sa 2 regije manju podudaranost od 80%, a najmanju podudarnost sa Sjevernom Grčkom-(antička Makedonija

   Sažetak -turska -balkanske i kavkaske zemlje. % podudarnosti-srodnosti ydna-muška linija

   Alb BiH *Boš *B Hrv *B Srb Bug CG Grč Hrv Mađ Mak Mold Rum Srb Arm Azrb Grz

   Tur 73 38 33 25 46 56,5 48,5 74,5 37 51,5 59 51,5 59,5 46 77 78 70

   Turska
   65%
   Italija

   Turska, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija pripadaju kavkaskim (prednjeazijskim narodima).
   a njima su vrlo srodni Albanci i Grc i (jugoistočni balkan) i Italijani (srednjejužnimediteran)
   Kod svih ovih naroda je relativno mali % I ydna haplogrupa, a relativno veliki % E i J ydna haplogrupa, dok je kod sjeverno i zapadno balkanskih naroda obratno.

   Turci (Genetički) ne pripada mongolskim narodima bez obzira što njihov jezik pripada grupi mongolskih jezika.

   Pada u oči da je srodnost *Bošnjaka sa Turcima (33%) manja od srodnosti Turaka sa Hrvatima (37%),*Bosanskim Srbima (46%),Srbima iz Srbije (46%) i Crnogorcima (48%), Makedoncima (59%, Bugarima 56%). što se i očekivalo jer su duže bili pod Turcima. a pogotovu u odnosu na srodnost Grka, Rumuna, Moldavaca, a jedino je veća od srodnost *Bošnjaka u odnosu na *Bosanske Hrvate (25%). Objašnjenje je jednostavno. Ovakav odnos poduarnosti nema nikakve veze za Turcima i turskom vladavinom, jer da je ova analiza izvršena i prije oko 1500 god odnos bi bio približno isti -jer od dolaska Slovena (a zajedno sa njima i povratka potomaka Ilira u dosta velikom broju -oko 10%) koji su otišli sa ovih prostora prije oko 10.000. godina, GENETSKI sastav se nije bitinije promijenio. Odgovor je- uporediti % y haplogrupa „Turaka“ sa kavkaskim narodima- Jermenima, Azerbejdžancima, Gruzijcima, zatim Grcima, Albancima i Italijanima, i donekle sa Rumunima, Makedncima i Bugarima i Mađarima. Inače Turci su mješavina 20 ydna haplogrupa ( DONEKLE SLIČNO AMERIKANCIMA), dok su Evropljani oko 95-98% uglavnom mješavina oko 10-12 y haplogrupa., a ostalih 2 do 5% pripadaju ostalim haplogrupama zastupljenim manje od po 1%.

   Francuzi, Italijani, Španci i Njemci trebaju biti uzor zapadnobalkancima -SLAVOILIRIMA ILI ILIROSLAVIMA (Hrvatima, Bošnjacima Crnogorcima i Srbima)-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama Francuske,Italije , Španije i Njemačlke znatno veća nego razlika između naroda zapadnog Balkana (SLAVOILIRIMA)
   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni -kako ja pretpostavljam- ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Ille de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.
   Najveća razlika kod Italijana izmosi 39,5 (*Toscana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju- *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
   Največa razlika kod Španaca (ne uzimajući u obzir Baskiju i Kataloniju) iznosi 21,5%- (odnos podudarnosti između *Kastilije M i podudarnosti 73,5% i Galicija- Ekstramadura 94,5%, pa se svi bez obzira na regije, smatraju Špancima.
   Največa razlika kod Njemaca iznosi 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačke -*JNjemačka 72%) pa se svi osjećaju kao Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
   Za usporedbu kod nas ( četiri države-Bosna i Hecegovina, Crna GOra, Hrvatska i Srbija) (uzgred ukupni broj stanovnika manji od jedne regije u njemačkoj) razlika je znatno manja ( Crna Gora-Bosna i Hercegovina -kao cjelina 65%) u odnosu na podudranost Crna Gora- Hrvatska 72%-Razlika 7% (jer su Crnogorci (mada sa Srbima u Srbiji i Srbima u Bosni i Hercegovini čine jedan narod) dosta srodni i sa Albancima 70%).
   Napomena : Nisu uzete razlike prema konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine)* Bošnjaci, *BSrb i B*Hrvati već Bosne i Hercegovina kao cjeline.
   Ukoliko Vas više intresuje, javite se na e-mail ili na telefon +38761155164 (ima o ovom još 400 stranica)
   P.S sve je ovo urađeno prema tabelama eupedie.

   Ne uobražavam da je ovo neki naučni rad, već samo viđenje jednog amatera.

   SVI SMO MI AFRIKANCI, ZATIM AZIJATI, ZATIM EVROPLJANI, AMERIKANCI I AUSTRALIJANCI.
   GENS UNA SUMUS.
   JEDAN SMO NAROD.

   VI ESTAS GEFRATINOJ DE TUTA LA MOND.
   SV I SMO BRAĆA I SESTRE CIJELOG SVIJETA

   ukoliko nekoga nešto više interesuje o ovom neka se javi na e-mail rakocevic.miroslav@bih.net. ba
   ( IMA O OVOM JOŠ OKO 400 STRANICA).
   Moj y dna R1b1a2, mtdna J

   Odgovor
 2. Siniša Jerković

  Pisanje Kljosova treba ipak uzimati sa izvjesnom rezervom. Iako je sam Kljosov veoma dobar genetičar i profesor Harvardskog Univerziteta,
  neke njegove interpretacije su problematične. Pošto sam Kljosov pripada R1a haplogrupi,
  a poznato je da je to haplogrupa Indoevropskih naroda od Indije do Rusije,
  razvio je čitav niz teza koje favorizuju tu haplogrupu u odnosu na sve ostale haplogrupe, što je nonsens.
  Tako da kod Kljosova imamo nešto što bismo mogli nazvati- nacionalizam haplgrupe.
  Sličnu stvar su svojevremeno i Hrvati radili sa haplogrupom I.
  Znači, Sloveni nikako nisu mogli biti samo R1a, kako tvrdi Kljosov.
  Mjesta slovenske etnogeneze u južnoj Bjelorusiji
  i sjeverozapadnoj Ukrajini pokazuju pad
  „slovenske“ haplogrupe R1a i porast haplogrupe I2a1b1 Dinaric M423 koja je podjednako slovenska kao i R1a.
  Sem toga Sloveni kao etnička, a prije svega lingvistička grupa formirali su se dosta kasno i to od genetskih raznorodnih elemenata.
  O tome ćemo nadamo se još pisati na ovom DNK projektu.

  Odgovor
 3. MILORAD

  G.Jerkoviću, mnogo vam hvala. PROJEKAT podržavam svim srcem. Mogu reći da se skoro ne ,,skidam,, sa sajta POREKLO.
  POZ.MILORAD.

  Odgovor
 4. Milorad Bogdanović

  Mislim da će se ovim DNK projektom oboriti izmišljena teorija o doseljavanju Srba na ove prostore.
  Hvala Vam na poslu kojim se bavite i važnosti koja je neprocjenljiva.

  Odgovor
 5. mlađo

  Ja mislim da će baš ta teorija doseljavanja Srba biti potvrđena, a kao osnova tih tvrdnji biće (a i sada na to ukazuje), ona tabela haplotipova na ”Srpskom DNK projektu” ;-).

  Odgovor
  1. Dejan

   Srbi su starosedeoci Balkanskog poluostrva kao i Hrvati i Bosanci. Kakvo doseljavanje prijatelju, nemamo odakle da se doselimo. Ne razumem kako vam to do sada nije jasno.
   I haplogrupe ima samo u Evropi, kako to ne umete da vidite. To je jako prosto. Nema odakle da smo došli. Dakle, definitivno su mi se smučili svi branioci doseljavanja. NEMA DOSELJAVANJA. Nismo Rusi i tako je, ma koliko ih volim, što zbog vere tako i zbog istog jezika.

   Odgovor
   1. Anđela

    Odakle, prijatelju, zajednički jezik preko pola sveta, ako nismo jedno vreme živeli i razvijali se na istom mestu, gde bi se taj zajednički jezik formirao?

    Odgovor
 6. Milorad Bogdanović

  Mlađo, nebi želeo da polemišem, jer smatram da je ovo koristan početak, ali držati se teorije samo jedinke (Porfirogenita) a druge izvore ignorisati, nije baš od koristi.

  Odgovor
  1. Dejan

   Milorade, branioci Porfirogenita su gori od Euro-fanatika. Vide da to ne vodi nikud, ali fascinira njihovo nadanje da to ipak može biti istinito. Najpre, mislim da se tu brane diplome i potrošeno vreme na učenju pogrešnih stvari.

   Odgovor
 7. mlađo

  Zdravo Milorade,
  nema potrebe za polemikom, ja nisam citirao Porfirogenita niti sam na njega mislio…ja samo pokušavam
  da uz pomoć osoba koje su usko vezane za ”Genetičku genealogiju” naučim neke stvari koje bi mogle da
  nad drastično promjene pogled na davna zbivanja…na forumu Krstarica možeš naći jednu veoma zanimljivu
  temu, pa bih te pozvao da se i ti priključiš: http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-GENETIČKA-GENEALOGIJA
  Pozdrav.

  Odgovor
 8. MILORAD

  G Jerkoviću, u tekstu ,,Y-DNK stablo ljudske vrste,, vi kažete: ,,stvari su se nedavno iskomplikovale,
  jer je pronađena jedna malobrojna grupa ljudi koja ne dijeli zajedničko porijeklo sa ostatkom čovječanstva,,.
  O čemu se radi, i ima li gde da se o tome pročita.
  Pozdrav.

  Odgovor
 9. administrator

  Dragomir (26.2.2014.)

  Ne verujem u mnoge postavke genetike. Šta je gen? Nisam čuo do sad ni jedan odgovor dostojan ljudskog uma. Um menja gene, za šta imam dokaze, i zato geni ne mogu biti dokaz porekla.
  Nekada se tvrdilo da postoji jevrejski antropološki model, što je palo u vodu, jer se pokazalo da jevreji imaju antropološke karakteristike naroda sa kojim živi. Ovakva genetika, kakva se protura kao takozvana nauka, služi za novu kultnu manipulaciju. Uostalom, svakome preporučujem na youtube Brus Liptona – Spontana evolucija.

  Odgovor
 10. dragana tadic

  Hvala puno na objavljenoj knjizi Tadica,i da vas pitam gde se moze uraditi analiza za srpski DNK projekat?
  Srdacan pozdrav iz Apatina!
  Dragana

  Odgovor
  1. administrator

   Poštovana Dragana, neki od vaših muških srodnika može da obavi analizu u novosadskoj ispostavi DNK centru za genetiku. Više informacija pogledajte na dnk.rs. Svako dobro

   Odgovor
 11. rakočević miroslav

  Dodatak prilogu od 08.11.2014.god.

  P.S. Moj y dna R1b1a2,(muška linija), mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji bih -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German, a nosilaca ove haplogrupe R1b1a2 (kao ja) ima među Bošnjacima 3%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, među Hrvatima u Bosni 2%. među Srbina u Srbiji 8%, Srbima u Bosni 6% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Slaven (učestalost kod Bosanaca 8,3% (zbirno- nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6% . Međutim, pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima, GENETSKI pripadam ISTOM narodu – zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili SRbi. ili Slavoliliri ii Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni..

  Odgovor
 12. Stefan

  Dobrogo vremeni sutok!
  Prošu proщeniя, čto pišu na russkom, no я dumaю, moi slova budut ponяtnы.
  Я bы očenь hotel uznatь, budut li na эtom saйte vыstavlenы rezulьtatы(tablica, diagramma i t.d.), v kotoroй budet ukazanno procentnoe sootnošenie gaplogrupp TOLЬKO po serbam, bez učeta horvatov, bosniйcev i t.d.?
  Blagodarю za vnimanie!

  Odgovor
  1. Sinisa

   Privet, Stefan!
   V tablice rezulьtatov legko raspoznatь serbskie predstaviteli, te, v kotorыh naznačen svяtitelь pokrovitelь (krsna slava). V nastoящee vremя ne imeem tehničeskih vozmožnosteй v svodnoй tablice, čtobы vыdelitь konkretnыe procentы serbov. No esli vы zainteresovanы v procentnaя otnošeniя gaplogruppы meždu serbami predlagaю tablicu, raspoložennuю na našem saйte, v kotorom obobщaюtsя rezulьtatы vseh naučnыh issledovaniй, provedennыh do sih por s serbami. Tablica nahoditsя na sleduющeй ssыlke:
   https://dnk.poreklo.rs/wp-content/uploads/2012/09/srpska-genetika-page-001.jpg

   Odgovor
 13. Radenko

  Postovani!
  Zanima me da li se moze uraditi analiza za srpski DNK projekat negdje u Banja Luci , Republika Srpska?
  Pozdrav iz Banja Luke!
  Radenko.

  Odgovor
 14. Filip Matijasevic

  Postovani,

  intresuje me da li mozete da odredite porijeklo na osnovu x hromozoma i koja je cijena?

  Hvala!

  Odgovor
 15. Stjepan

  Srpski DNK-a je dobar projekt kojeg nečasni, pojedinci pokušavaju zagadit,očiglednim friziranjem rezultata. Glupo je pokušavati povjesne laži i manipulacije podupirati istinom (kakva je genetika). Onaj tko ne vidi očiglednu, genetsku razliku Srba iz Srbije i Srba (Vlaha i Arbanasa) iz Dinarida nema ili nezna rezultate DNK-a ili laže sebe i druge.

  Odgovor
 16. Stjepan

  Lijepo i pošteno ispričana povjesna priča ,ljetopis ili kronika o prošlosti Kapora-Mirlovića. Mislim da je ovo ogledni primjerak kako bi trebala izgledati priča o Vlasima Vasojevićima,Arbanasima Kučima te o ostalim Vlasima katunarima i njihovom podrijetlu. Glupo je da svoju prošlost skrivaju i svi glumataju da su u najmanju ruku potomci Nemanjića ili Srbi od pamtivjeka.
  Mirilovići – Porodično stablo familije Mihić

  Odgovor
  1. Jovica Krtinić

   Poštovana, što se tiče testiranja mtDNA naša preporuka je da se taj test radi u https://www.familytreedna.com/. Tamo su u toku veliki popusti.
   Nije izvesno da će domaće laboratorije u skorije vreme raditi taj test.
   Što se tiče same analize dobijenih mtDNA rezultata, oni nisu u toj meri uporedivi kao što je to slučaj sa Y-DNA rezultatima. Naime, sem saznanja o pripadnosti mtDNA haplogrupi nije moguće dobiti do te mere preciznu uporednu analizu kojem bližem rodu pripadate, kao što je to slučaj kod Y-DNA analiza gde je, zahvaljujući učestalijim mutacijama, moguće praviti upoređenja na nivou STR markera.

   Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − six =