Расни калкулатор

 

Сарадник портала Порекло Александар Маринковић даје вам објашњење како да користите и тумачите резултате „расног калкулатора“ (преко сајта: dienekes.awardspace.com). Дајемо вам линкове како за мушку, тако и за женску варијанту:

МУШКИ РАСНИ КАЛКУЛАТОР

ЖЕНСКИ РАСНИ КАЛКУЛАТОР

Понуђени Диенекесов калкулатор није и једини који се може користити приликом утврђивања расног типа. Такође, напредовање генетике и откривање нових материјалних доказа, условљава и нове, прецизније групације расних типова.

Шта значе добијени резултати? Како их тумачити?

Као прво, за несумњиво утврђивање порекла неопходна је ДНК анализа. Физички изглед јесте условљен неком хаплогрупом, али не мора значити да је то и ваша хаплогрупа. На пример, мушка особа наслеђује хаплогрупу искључиво од оца који је, рецимо, I1 (Скандинавац), али личи на мајку која је, рецимо, Е1b1 (Медитеранац). Тај мушкарац ће у том случају физички изгледати као Медитеранац (тамна коса и очи, можда и тамнији тен), али ће његов ДНК бити и даље “скандинавски“ јер га је наследио од оца. У мом случају, расни калкулатор јесте потврђен каснијом ДНК анализом јер физички личим на мушку страну породице, а такви смо поуздано 6 генерација. ВРЛО МАЛИ БРОЈ ЉУДИ У ПОТПУНОСТИ ОДГОВАРА НЕКОМ ТИПУ. Обично је један доминантан уз присуство и других типова што је нормална последица измешаности, нарочито на овим просторима.

Другим речима, овим калкулатором можете да потврдити само ваш физички изглед који може, али не мора да се поклапа и са вашим ДНК пореклом. Све зависи на кога сте “повукли“ црте лице и облик главе. За очекивати је да већина резултата за мушкарце буде прото-европоид (динарци, кромањонци) и медитерански тип (динарик-медитеран и источнобалкански медитеран).

Шта се узима у обзир приликом утврђивања расног типа?

Као што се може видети, то су дужина, обим и висина главе, ширина носа, размак између очију, ширина уста итд., што је и графички приказано на калкулатору па неко посебно знање енглеског језика није потребно. Треба само изабрати калкулатор за одговарајући пол и наравно бити Европљанин.

Добијени резултати оваквих истраживања као и различита тумачења истих довела су и до промена у класификацији расних типова. Данас су већ познате и подгрупе неких типова као нпр. тип Borreby из Данске који представља карику између алпида и нордида (један данас врло значајан политичар у Србији у великој мери одговора типу алпид – Бореби). Овај калкулатор је, чини ми се, из 2004.године и сигурно је дошло до промена у номенклатури у међувремену.

Могућа решења су:

1) ПРОТО-ЕВРОПОИДИ – или Кромањонци. Најстарије европско становинштво (палеолит) које је преживело Ледено доба. Потомци овог типа су најзаступљенији у хаплогрупама I (I1 “Викинзи“ + I2а Динарци). Овај физички изглед је врло чест на Балкану и одлукује их крупна телесна грађа, велика глава с пљоснатим потиљком и рупицом на потиљку. Приметио сам да би једна од одлика овог типа била и погрбљеност која се пренела и на динарски тип. Данас врло значајан политичар Републике Српске је леп пример прото-европоида (кромањонца).

2) АЛПИД – нижи и здепасти раст, округлија глава, нешто између мезокефалног и брахиокефалног типа због чега неки сматрају да је у вези са монголским типом. Осим Швајцарске, западне Аустрије и Баварске, овај тип је врло чест у средњем Подунављу (Мађарска, Славонија, Војводина).

3) ИРАНО-НОРДИД – мислим да овај термин више није у употреби, а обухвата врло широк круг Европљана, од Ирана до западне и северне Европе. Данас су ирански типови издвојени, а нордијски добили разне подгрупе. Мислим да се нордијски тип данас уврштава у атлантик-балтик, а одликује их долиокефални тип главе (дужина већа од ширине), висок раст, светлија пут и очи.

4) МЕДИТЕРАНСКИ ТИП – врло широк круг људи с бројним подгрупама. Наше крајеве одликује тзв. динарско-медитеранска подгрупа (крупнији раст, али са црном косом и тамнијим теном) и источнобалкански тип (односно понтско-медитерански) које одликује светлија пут и светлије очи у односу на просечне медитеранце (коса тамна или црна, очи такође, а пут тамнија).

Укратко о другим типовима који се у номенклатури више не користе или се јављају у новије време:

1) БАЛТО-СЛOВЕНСКИ ТИП – некад је означавао источне Европљане који су настали мешањем нордијаца са монголским типовима. Карактеристичан је за источне Словене и тај огранак R1а хаплогрупе (Владимир Путин је добар пример) и део балтичких народа. Нижег су раста, брахиокефалног типа главе (обим већи од дужине) попут Монгола, али светлије путе и косе, светло-плавих очију као нордијци.

2) ДИНАРЦИ – Динариди су у многим цртама слични кромањонском типу, а постоје мишљења да су настали мешањем алпида и медитеранаца. Динарском типу је врло сличан кавкаски тип међу Грузијцима и Јерменима. Коса је смеђа (или због мешања пепељасто-плава), пут умерено светла са зеленим (или зеленкасто-смеђим) очима. Због мешања са правим медитеранцима код неких подгрупа (тзв. динароид) дошло је до тамњења косе, очију и тена. Исто тако, под утицајем надошлог тзв. северног динарик типа (сарматски Срби и западни тј. венедски Словени) дошло је до варијације јужних динараца према светлој коси и плавим очима. Динарском типу (с кромањонским елементима) припада врло поштовани, али бивши политичар из Републике Српске.

3) АТЛАНТИК – БАЛТИК – нова класификација. Атлантик тип је типичан за западну Европу и одликује их висок раст, танак струк, издужено лице (сећате се Родинја из “ Мућки“ ? или глумца Питера О’Тула). Балтички тип је обухвата источну Немачку, балтичке републике, сарматске Србе и венедске Словене (тј. поменуту И2а хаплогрупу).

Овде ћу оставити линкове који ће и сликом приказати поједине типове и њихове подгрупе, али понављам, сликом су приказани људи који у потпуности одговарају неком типу или подгрупи. Већина људи је “негде између“. Такође, ту су и други линкови са тог сајта који приказују политичаре и спортисте (има и наших), али без описа типова:

http://racialreality.110mb.com/subraces.html

http://racialreality.110mb.com/footballers.html

http://racialreality.110mb.com/europarl.html

 

Према Додекад К10а калкулатору, новијег датума, за балканске Србе добијени су следећи резултати:

– 50,1 % Атлантик-балтик

– 31,2% Медитеран

– 16,8 % Западно-азијски

– Сви монголски типови укупно 0,4% (толико о правим Турцима међу Србима)

 

Бугари су овако разврстани: 44% атл.-балтик, 32,5% медитеран, 20,3% Зап.-азијски, 2,5% тип “Црвено море“. Разлика у односу на Србе је у мањем учешћу атл.-балтик типа и то за проценат за који Бугари имају веће учешће западноазијског типа и новог “Црвеног мора“ (хамити).

Највећи проценат атлантик-балтик расног типа је у Литванији (83%), Шведској (72%), Ирској (67%), различитим областима Немачке 64%, а у Француској нпр. (55%)

Западноазијски тип је нпр. заступљен међу Грузијцима (62%) и у Абхазији (60%), северним Осетима (51%), Турцима (43%) док је у Руминији заступљен са 18%.

Овај калкулатор предвиђа следеће расне типове:

Палеоафрички, Јужноазијски, Западноазијски (Ирански типови – источни Кавказ), Подсахарски, Атлантик-балтик, новоформирани тип “Црвено море“, Источноазијски, Медитерански и Сибирски.

Дајемо вам и карту са распоредом „расних типова“:

АУТОР: Сарадник портала Порекло Александар Маринковић

ДНК

Share
Facebook коментари:

4 мишљења на „Расни калкулатор

  1. Небојша Аутор чланка

    Стефане, били су такви Турци пре него што су се измешали са источним Европљанима. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + one =

Препоручени текстови

Најновије

Топ 10 тема на ДНК форуму

Коментари