Rezultati etnogenetskog istraživanja stanovništva Aleksandrovačke župe

Glasnik Etnografskog instituta SANU upravo je objavio rezultate multidisciplinarnih istraživanja etnogeneze/porekla Srba i stanovništva Srbije. Tim istraživača (Ivica Todorović, sa Etnološkog instituta, te Anđelka Vučetić-Dragović i Anđelko Marić, iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Republike Srbije) u svom radu oslonili su se i na članke i rezultate sa Srpskog DNK projekta, na čemu im se zahvaljujemo. 

Kako se navodi, u ovom istraživanju predstavljeno je 85 haplotipova, koji su testirani na 17 markera (lokusa), a svi testirani su sa teritorije opštine Aleksandrovac (tj. Aleksandrovačke župe), kao reprezentativne oblasti koja se nalazi u samom središtu centralne srpske, kosovsko- resavske lingvokulturne zone. Za razliku od prethodnih tekstova autora na ovu temu (vidi OVDE), sada su po prvi put izneseni konkretni rezultati.

Preporučujemo da pročitate ovu studiju, na čijem kraju je prezentovana tabela sa prezimenima i rezultatima svih 85 testiranih pojedinaca.

Kompletno istraživanje možete da pročitate putem sledećeg linka:

Neposredni rezultati novih multidisciplinarnih etnogenetskih istraživanja Srba i stanovništva Srbije

Inače, u ovoj studiji, autori su konsultovali više članaka sa Srpskog DNK projekta i veoma pohvalno se izrazili o našem radu. Citiramo:

Postojanje i doprinos Srpskog DNK projekta (kao i odgovarajućeg internet-portala Poreklo) – s obzirom na „pionirski“ karakter naših istraživanja od velike su važnosti za ovaj rad i dalje unapređivanje naučnog, multidisciplinarnog proučavanja dotične problematike.

 

Share
Facebook komentari:

18 mišljenja na „Rezultati etnogenetskog istraživanja stanovništva Aleksandrovačke župe

 1. mlađo

  Svaka čast, ovo je veliko priznanje kako portalu Poreklo.rs tako i pionirskom „Srpskom DNK projektu“!

  Odgovor
 2. Milan

  Jasno je da su za vrijeme cara Dušana vlastelini R1a tj Slaveni naseljeni tokom IX stoleća u Rašku. Problem su Sebri.Tko su Sebri
  .Ne mogu vjerovat da su današnji napuhani nositelji hg I2a potomci kmetova.

  Odgovor
  1. Aleksandar I1

   Milane,
   grešiš ako misliš da su Slaveni samo R1a. Slaveni su jednako i I2a1b dinaric S/N, dok R1a mogu biti i skupine koje sa Slavenima veze nemaju. S druge strane, otkud pomisao da je vlastela carske Srbije bila samo R1a?

   Odgovor
   1. Milan

    Istraživanje ukazuje su vlastela u Aleksandrovačkoj župi R1a za koju je sigurno da su temeljna HG Slavena.
    Dušanov zakonik jasno odredjuje tko može biti vlastelin. Sad to poveži s navedenim istraživanjem i razmisli.

    Nadam se da vam ne treba objašnjavati da su u vrijeme Iraklija na naš prostor Balkana došli pripadnici I2a-din HG te da u tom stanovništvu vjerojatno i nema R1a stanovništva.Ovo stanovništvo je prije svega Staroevropsko sličnije Germanima nego Slavenima.

    Jedan dio I2a din je bez sumnje od stare Karpatske postojbine se pomješao s R1a na ruti kojom je prošao.
    Jug Poljske-Slovačka-Češka gdje formiraju Veliku Moravsku pa se u devetom stoljeću spušta u Ilirik i formira Bosnu,Rašku,Duklju itd. Jasno se uočava da je odnos prispjelog stanovništva bio sličan odnosu HG -a u Slovačkoj tj da je debelo prevladavao R1a.

    Odgovor
 3. Aleksandar I1

  Car Dušan je sigurno vršio DNK analizu pre nego što je nekog promovisao u vlastelina? Gluposti.

  Odgovor
  1. Milan

   Nije Duško vršio dnk analizu nego se njegovo pleme čuvalo nečiste krvi. Plemenitaši tj vlastela su bili prije svega pripadnici njegovog plemena.Sebri su kmetovi baš radi toga što nemaju svoga plemena ili im je pleme uništeno pa ih nema tko štititi.

   Odgovor
 4. Nebomir

  Kralj Stefan Dečanski, a naročito car Dušan su promovisali u vlastelu mnoštvo Grka, Vlaha, čak i Normana, za koje je minimalna verovatnoća da su R1a.
  S druge strane, ne znam na osnovu čega se zaključuje da je srednjevekovna srpska vlastela R1a. Na osnovu seoskog predanja o nečijem plemićkom poreklu? To što se za neku porodicu u nekom selu kaže da su potomci nekakve vlastele, može da se kreće u rasponu od sušte istine pa do izmišljotine ili seoske sprdnje s nekim. Znate, kao ona prezimena – Car, Kralj, Knez, i sl, što je posledica sprdanja s nekim lokalnim sirotanom…
  Cenim da su R1a pridošli sa Srbima na Balkan u stvari tu i tamo pokupljeni pojedinci, ratnici, a ne neki vladajući sloj. Ako bih nagadjao (jer, za to nemamo opipljive dokaze), ubedjen sam da je ranosrednjevekovni srpskih vlasteoski sloj bio I2a.din.sth, jer su Srbi bili ratničko pleme, a ratnička plemena po pravilu ne zovu nekog sa strane da njima upravlja, već biraju najbolje izmedju sebe…

  Odgovor
 5. vujas

  Molim urednike da mi odgovore zašto je dozvoljeno iznošenje ustaških teorija na srpskom sajtu o poreklu? Bi li oni nama dozvolili da pišemo o avarsko azijatskom poreklu Hrvata na njihovom sajtu?
  Milan ovde nije došao da stvarno učestvuje u raspravi, već da vređa.

  Odgovor
  1. administrator Autor članka

   Imali smo dosad različita iskustva kad su u pitanju zabrane ili dozvole i negde je prevladalo mišljenje da postovi poput Milanovog i njemu sličnih zapravo najbolje govore o njima i njihovim frustracijama. Zato ih i treba ostaviti. Ovo što pišu ne može da uvredi, jer je klasična glupost. Više je za sažaljenje.

   Odgovor
 6. Nebomir

  Verovatno još jedan koji ne može da se pomiri da 50% njegovih sunarodnika nosi I2a1 din.sth. gen, pa bi želeo da je taj gen hrvatski, a da su Srbi nešto drugo…

  Odgovor
 7. Velimir

  Vrlo je verovatno da su Tracani imali u odredjenoj meri I2a Dyn North i ti s juga moguce poticu od Tracana, takodje Tracani su mogli imati i R1a, tako da R1a nije eksluzivno dosao sa Slovenima (sto su i naucne studije pokazale). Uostalom i sami Tracani su govorili jezik koji je imao slicnosti sa balto slovenskim. Car Dusan je mogao biti i R1a i I2a Dyn South, mozda i I2a Dyn North, mozda i neka druga haplogrupa (to za sada ne znamo) tako da besmisleno je govoriti da su samo R1a bili plemici. To je potpuno neutemeljeno i naucno nedokazano, a svakako je dobro da se utvrdi Y-DNK Nemanjica. Po pitanju E-V13, oni su mogli dolaziti sa jugozapada i juga, ali i sa severoistoka i istoka, u Rumuniji i Moldaviji i danas je znacajna koncentracija E-V13, jos i veca u Bugarskoj. Takodje E-V13 mogao je u nekoj meri doci i sa Slovenima, ima ga doduse u manjim procentima, svuda u slovenskim zemljama, ali i u germanskim, i skoro svuda po Evropi. Verovatno J2 su imali Tracani u izvesnoj meri a jos i vise Aromuni i Grci. Besmisleno je razmisljati o nacijama u starim vremenima, savremene nacije su nastale u 19. veku. Tako da su se svi oni srodili kroz generacije i Srbi su, potpuno je nebitno odakle je „praotac“ potekao i da li je bio kose svetlije ili tamnije. Zao mi je Hrvata koji ociglednu cinjenicu da su Srbi u Hercegovini, Dalmaciji i drugim krajevima pretezno I2a Dyn South vekovima prelazili u katolicanstvo, zele obrnuti. Posto su nacije nastale u 19. veku, a na nasim prostorima religija je bila dominantno vezivno tkivo nacija, svi koji su se zatekli kao katolici u 19. veku na tim prostorima bez obzira bili izvorno Srbi, Hrvati, Madjari ili Nemci vremenom postali su Hrvati, o cemu svedoce ne samo srpska vec i nemacka i madjarska prezimena u Hrvata. Ali da se vratimo temi i jos jednom ponovimo. Vlastela nije bila birana prema haplogrupama, i nosioci razlicitih haplogrupa, a pogotovo I2a Dyn South bili su medju vlastelinima u srednjovekovnoj Srbiji.

  Odgovor
 8. Vjekoslav

  Kombinaciom povjesnih izvora s genetskim istraživanjem jasno se uočava da su E-V13 , J2 i R1b HG, osnovnog , odnosno najbitnijeg, većinskog stanovništva koje Slaveni i Germani zatiču na balkanu. Po povjesnim izvorima znamo da su to u osnovi Bizantinci: Tračani,Iliri i Kelti. (vlasi). Jedan dio Slavena i Germana I1.R1a i I2a din N služio je u službama Bizanta i živio na području pokrajine Dacije te je poprimio osnovne vlaške karakteristike (vjera i Jezik) pa se sužavanjem Bizanta povlačio na Jug. Pored navedenog vidljivo je da su na područje Bugarske prispjela istočna slavenska plemena s istočnim R1a i I2a din N. Običnim zbrajanjem dostupnih HG podataka. Jasno se vidi da su današnji Srbi u osnovi Vlasi oko 70 %. Dok su današnji Hrvati oko 70 % Slaveni . Hercegovci i Dalmatinci su centar naroda nekadašnje Kraljevine Hrvata a Krajnji sjever je bio pod utjecajem i udarom Franaka i raznih slavenskih i mađarskih plemena.Otud razlike.Misliš da u Srbiji tih razlika nema.

  Odgovor
  1. Marko

   Čista teoretiziranja bez utemeljenja. Pošto postoji pretpostavka među ozbiljnim naučnicima, koja nije bez osnova, da je tračanski blizak balto-slovenskom ili jedna njegova varijanta, onda je vrlo verovatno da su Tračani nosili I2a haplogrupu, i to najverovatnije Din N. Svakako i R1a haplogrupu, ali najverovatnije ne M458 većinsku u Hrvata, niti M558 većinsku kod svih drugih južnoslovenskih naroda. Verovatno neki Z… Ono što je međutim nauka otkrila to je da Rumuni, Aromuni i Vlasi danas u dosta značajnom procentu, zavisi od područja, imaju I2a Din, i to većinom I2a Din N.

   Rumuni su u osnovi Dačani, a Dačani su slični Tračanima, ako ne i deo Tračana, tako da i originalni dačanski jezik bi mogao biti blizak balto-slovenskom. Tako da danas mnogi smatraju da Rumuni, Srbi, Makedonci, plus Bošnjaci i Bugari dele iste ili slične korene, a sve to ima veze sa postojbinom Tračana (i Ilira). To što su Dačani, Aromuni, Vlasi latinizirali svoj jezik (u vreme rimske imperije) koji je verovatno pre toga bio neka varijanta balto-slovenskog to nema nikakve veze. U osnovi Rumuni, Vlasi, Srbi, su bratski, kao i Bošnjaci, Hercegovački Hrvati (štokavci), Makedonci, Crnogorci i dobrim delom Bugari.

   Kajkavski Hrvati su sasvim različiti i po najnovijim obuhvatnim istraživanjima vođenim od američkih naučnika, najsličniji su Česima i južnim Poljacima, i nemaju ništa sa Tračanima i Balkanom. Zato na svetskim forumima sada figuriše ova slika:

   http://s4.postimg.org/kji3ibznx/Dominant_YDNA.png

   Odgovor
   1. Vjekoslav

    I2a Din N je premlada da bi bila HG Tračana.
    Hrvati i Bošnjaci su jedan Slavenski narod kao i dio naroda zapadne Srbije i polovica CG.
    Većina Srba tu ne spadaju jer su podrijetlom Vlasi.
    Zapadni Hercegovci i Dalmatinci Splitske Županije su Slaveni od 80 do 90 %.
    Srbi iz Bosne i Dalmacije su 80 do 90 % Vlasi, većinom doseljeni po turskom osvajanju.
    Srednjovjekovni Hrvati su došli u Dalmaciju a dalmaciji je pripadala i Hercegovina pa su se odatle proširili na Ilirk. Jezik tog područja je ikavica .
    U kontaktu sa drugim slavenskim plemenima na sjeveru Hrvatske nastala je čakavica i kajkavica a na Jugu je kontakt bio sa Vlasima pa je nastala Ijekavica jer su vlasi bili pod Bugarima naučili govoriti Bugarskom ekavicom.
    Navedeno je A od abecede te ljudima sa srednjom školom i barem malim znanjem genetike nije potrebno podrobnije objašnjavat.

    Odgovor
    1. Velimir

     Nesto ti tu nisi razumeo, verovatno si citao neke bajate izvore

     Evo jedan savremen clanak:

     I2a-Din came to the Balkans and Dinaric Alps with the Thracians, Dacians & Illyrians

     I2a-Din je dosao na Balkan i Dinarske Alpe sa Tracanima, Dacanima i Ilirima

     http://www.eupedia.com/forum/threads/29041-I2a-Din-came-to-the-Balkans-and-Dinaric-Alps-with-the-Thracians-Dacians-amp-Illyrians

     I have given more thought about the origin of I2a-Din (L621>L147.2) and came to the following conclusion.

     During the Mesolithic the I2a1 (P37.2) hunter-gatherers must have occupied a vast part of western, central and eastern Europe. Central and western European I2a1 lineages only survive at low frequencies in three newly identified subclades: L1286, L1294 and L880. The south-western M26 branch was absorbed by Neolithic farmers of the Cardium Pottery culture, whose descendants are found mostly in modern Sardinians and Basques.

     The eastern branch, I2a1b (M423) were hunter-gatherers from the Carpathian region and/or from further north (Poland, Belarus, western Ukraine). Those in the Carpathian basin would have mixed with Middle Eastern Neolithic farmers and founded the Cucuteni-Trypillian culture (4800-3000 BCE). The whole region from Romania to Poland would then have been absorbed by the Proto-Indo-European Corded Ware culture (2900-2400 BCE).

     After being Indo-Europeanized, I2a-L621 would have become the dominant paternal lineage among southern Slavs, while R1a remained dominant among northern Slavs.

     The presence of I2a-L621 in Romania and Bulgaria could be attributed to the migration of the ancient Dacians and Thracians, who emerged as a mixture of of indigenous peoples (I2a1b) and Indo-Europeans (R1a) sometime between 3000 and 1500 BCE.

     The Illyrians, an IE tribe who conquered the territory of former Yugoslavia circa 1200-1000 BCE, might have been an offshoot from the Dacians or the Thracians, or a closely related tribe from the Carpathian basin.

     I used to think that I2a1b in the Dinaric Alps were the remnants of the original hunter-gatherers and that only the I2a1b outside the Dinaric Alps and Balkans were integrated to the Corded Ware culture and became Proto-Slavs, then Slavs. However there is so little difference between the Dinaric and other Eastern European I2a1b, all belonging to the same deep subclade (L621>CTS4002>…>L147.2) that they must all descend from a fairly recent ancestor and have expanded no earlier than 3000 to 1500 BCE.

     Nauci nesto, obrazuj se.

     Srbi su Tracani Sloveni a to su sve ljudi istog ili slicnog porekla I2a Dyn i R1a koji su govorili balto slovenski.

     Odgovor
     1. Vjekoslav

      Da čitam neki komentar iz 2013 g. koji ne zna za din N i S.Ne pada mi na pamet.

     2. Marko

      Nešto Vjekoslav ne razume, naučiće. Prvo Macijamo koji vodi Eupediju ima veliko znanje i ugled, i komentar Vjekoslava je besmislen.

      Ali ono što Vjekoslav ne zna to je da misli da su Tračani E-V13!?

      A Tračani su poreklom Indo Evropljani, kao Dačani, Balti, Sloveni, Cimerijanci.

      Tračani su poreklom R1a i spojili su se sa I2a Din.

      Vjekoslav to nije pratio, a pokušava da pokaže da je neki I2a Din South nastao u mitskoj Bijeloj Hrvatskoj.

      E Vjekoslave, mnogo ćeš čitati o Tračanima, Dačanima, Cimerijancima, Baltima i Slovenima dok nešto ne budeš počeo da razumeš.

 9. Vjekoslav

  Pročitah gore da su Raškovići bili Vlastelini pa se zainteresirah budući da su Hg R1a. Kad ono Vlaški obor- knezovi u vrijeme Turaka. U osnovi glavari grupe vlaških sela koji su bili sretni ako su vlastelinu pridržali konja kad dođe u njihovo selo.

  Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + 16 =