Кратак увод у генетичку генеалогију – основи генетике

Портал Порекло отвара своје странице за генетичку генеалогију, у оквиру којих ћемо, између осталог, покушати да формирамо и базу података до сада тестираних људи са ових простора. На почетку, наш уредник Синиша Јерковић из Бања Луке приредио је текст који вас укратко упознаје са основима генетике

Шта су гени?

Ваше тијело је састављено од 50 трилиона ћелија. Ћелије постоје у много различитих варијанти са многим различитим функцијама. Али унутар сваке ћелије је језгро које садржи 99,9% ваших гена и митохондрије које садрже још неке гене. Свеукупно посједујете неких 20 000 гена. Ваши гени су мали дијелови дугог молекула који се зове ДНК или дезоксирибонуклеинска киселина. Ако бисте хоризонтално посложили сву вашу ДНК која садржи све ваше гене то би била дужина од скоро два метра. Али ДНК је посложена тако тијесно да стаје у језгро једне ћелије. ДНК је двоструко спирални молекул састављен од шећера, фосфата и четири различите базе: аденин, тимин,цитозин и гуанин. Ове базе исписује језик познат као генетички код. Број и редослијед ове четири базе одређује да ли сте нпр. шимпанза, крава, банана или човјек. Већина гена су рецепти за прављене специфичних протеина. Ови рецепти се преносе са родитеља на дјецу, са генерације на генерацију. Кад вам неко каже да имате очеву косу заправо мисли да сте наслиједили ген или гене од вашег оца који производе протеин који инструише ваше ћелије да производе косу која се увија као код вашег оца. Ген говори ћелији како да функционише и које особине да изражава. Тачније,  гени регулишу да се укључе или искључе гени у различитим ћелијама да би контролисали функцију ћелија.  Дугачки молекули ДНК који садрже ваше гене су организовани у дијелове који се зову хромозоми. Различите врсте имају различит број хромозома. Људи обично имају 46 хромозома, два сета од 23 хромозома или просто 23 пара хромозома. Шимпанзе имају два сета од 24 хромозома или 24 пара хромозома, резус мајмуни имају 21 пар хромозома, краве 30 парова, кокошке 39 парова хромозома, муве 4 пара, а банане имају 11 парова хромозома. Дакле, који проценат ДНК у твојим хромозомима дијелиш са другим врстама? Дијелиш 93% процента својих гена са резус мајмуном и 98,5 % са шимпанзом. А са другим људима? 99,5%. Дакле, шта нас разликује једне од других? Једна ствар, а то су снипови.

Шта су снипови (SNP)?

Читав сет од 23 пара људских хромозома назива се геном. Људски геном састављен је од 3 милијарде базних парова. Варијација у појединачном базном пару се зове SNP (Single Nucleotide Polymorphism). Када тијело прави нове ћелије оно прави много грешака. Понекад када се геном копира да би направио нову ћелију појединачни базни пар је изостављен, додат или замјењен. Замјене на појединачном базном пару креирају снипове (мутације). Постоји око 10 милиона снипова у људском геному који се изражавају кроз многе генетске разлике између вас и било кога другог на планети. Неки снипови се одражавају кроз разлике у физичком изгледу, други кроз начин на који се носимо са болестима или реагујемо на лијекове. Већина снипова заправо не показује видљиве разлике између људи. Варијанте снипова се преносе са једне генерације на другу. Број тих разлика између твоје ДНК и ДНК твог сусједа показује колико сте генетски повезани један са другим.

Одакле долазе твоји гени?

Твоји гени долазе од твојих родитеља и од њихових родитеља и тако редом. Свако од нас посједује 2 сета од 23 хромозома, по један сет од сваког родитеља. На сваки хромозом наслеђен од мајке иде по један хромозом наслијеђен од оца који има своје верзије истих гена. Заједно они чине пар хомологних хромозома. Једина специфичност су полни хромозоми. Жене имају два X хромозома док мушкарци имају један X и један Y хромозом. Један од својих X хромозома добијаш од мајке, док од тога да ли ћеш од оца добити X или Y хромозом зависи твој пол. Већина ћелија одраслих садржи 2 сета хромозома, али сперматозоид и јајна ћелија имају имају само по један сет од 23 хромозома сваки. Када тијело формира сперматозоид или јајну ћелију ћелије се дијеле и спајају хромозоме одвојено. Насумични члан сваког пара помјера се у сваку нову ћелију и због тога имамо половину мајчиних и половину очевих гена.  Али твоја браћа и сестре не морају добити исте верзије гена твојих родитеља које си ти добио. Изузев ако ниси једнојајчани  близанац.

Који хромозом ће добити свој пар је насумично што чини сваки сперматозоид или јајну ћелију јединственом. Постоји такође и извјесно мјешање између хромозома мајке и оца прије него се хромозоми посложе у појединачне сперматозоиде или јајне ћелије. Хромозоми из сваког пара  мајке и оца остварују контакт и измјењују дијелове ДНК, правећи хибридне хромозоме. Тај процес се назива генетска рекомбинација. Управо због тог раздвајања и поновног насумичног спајања гени које преносиш  својој дјеци нису обавезно они које си  наслиједио од својих родитеља. Управо због овог је тешко пратити своју генетику дубоко у прошлост на основу већине постојећих хромозома. Ипак, мушки хромозом (Y- DNA) се преноси са оца на сина скоро у потпуности неизмјењен. На сличан начин ДНК у митохондријама (mtDNA) се преноси само са мајке на дијете. Због овога је лако пратити поријекло било по очевој линији на основу Y-DNA, било по мајчиној линији на основу mtDNA. Када се сперматозоид и јајна ћелија споје приликом оплодње они формирају једну ћелију са два комплетна сета од 23 хромозома. Један сет од оца и један од мајке. Ова једна ћелија ће се дијелити да створи нове ћелије све док не створи дијете.

 

ИЗВОР: 23andme, са енглеског превео Синиша Јерковић

 

Share
Facebook коментари:

20 мишљења на „Кратак увод у генетичку генеалогију – основи генетике

 1. Александар Маринковић Аутор чланка

  http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/
  http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/indexf.html
  http://dienekes.awardspace.com/calc/anthro/
  http://dienekes.awardspace.com/calc/anthro/indexf.html

  Линкови за расни и антрополошки калкулатор (посебно мушки, посебно женски)за мало породичне забаве. Иначе, на овом калкулатору сам потврдио своје кромањонско порекло 🙂

  1. Nebojsa

   Александре, ја сам у првом тесту испао Медитеранац, а у другом 14 параметара Азербејџан, а 11 Грк?
   Нисам баш упућен у ову тему, па ме занима шта то значи и ком типу припада?

 2. Александар Маринковић Аутор чланка

  Небојша, овај калкулатор не одређује хаплогрупу, само нисам знао где да поставим линкове. Ово ми се чинило најсличнијим.
  Што се тиче медитеранског типа на том калкулатору, могу рећи да су многи испали такви. Ја сам испао кромањонац по сва три мерила, и то се на крају потврдило и ДНК анализом. Међутим, да неким случајем личим на мајку, био би алпид, али генетски и даље И1. Ако ме разумеш.
  Ово за националности је мени забавни део и не треба схватити превише озбиљно. Приметио сам да многи буду Грци 😀 (Сајт је иначе грчки,хахаха)
  С друге стране, Азери нису медитеранци већ Турко-Монголи тако да једно баш и не иде с другим. Једна девојка (украјниског порекла) је испала Словенка 😀
  Пошто сам одавно препознао кромањонске црте, нисам се много интересовао за остале типове. Знам понешто о Славенима, донекле о осталим Европљанима, али о медитеранцима најмање. Немам такве типове у ближој породици 😀
  Ипак, медитеранци би требали имати:
  1. КОСА – од тамно смеђе до црне, често коврџава
  2. ОЧИ – смеђе, тамно смеђе
  3. ПУТ – наравно, мало препланула
  4. обично мало пуније усне и нешто шири нос, средњег стаса или ситнијег
  Ово је врло уопштено, јер има више подгрупа медитеранаца – ист.мед. (јевреји, Палестинци, сев.афрички (Суданци, Туареги…), зап.мед., атлантик-мед. (има их у Ирској), балкански медитеранци (Е хаплогрупа, мислим барем)…
  Мислим да би госп. Јерковић био најупућенији и верујем да ће временом на сајту бити описани сви типови.

 3. Nebojsa

  Хвала Александре,
  приметио сам да се ово поклапа и са поделом коју је направио Милош Богдановић.
  Већина људи са ових простора припада или Динарској или Медитеранској групи.
  На северу има Алпида,а и нешто мало Нордида.
  Ја се уклапам у овај твој опис Медитеранца,што значи да је овај тест доста поуздан и може да одреди ком типу припадамо.:)

  http://enlite.org/podaci/slike/govor_genetika.jpg
  Ево те поделе

  Препоручио бих свима да одраде тест,а наравно,ти си имао прилике и да потврдиш све ДНК анализом. У сваком случају,корисна ствар . 🙂

 4. Александар Маринковић Аутор чланка

  М.Богдановић пропагира другачију врсту генетске анализе (ХЛА-А методу), а његова тумачења добијених резултата су понекад дискутабилна. Ево, нпр. по њему ја сам “рођени расиста“ који је генерацијама и генерацијама одгајан у друштву оних који “кољу децу са осмехом на лицу јер су оптимисти“… Могао би помислити да сам један од јачаха апокалипсе 🙂
  Анализа Y-хромосома који сам урадио показала је да припадам И1 хаплогрупи, док су Динарци И2а (постоји тзв. северни динарик и јужни динарик). То значи да нас повезује порекло “леденог доба“ кромањонаца иако смо настали на удаљеним крајевима Европе. Идеално би било направити комбинацију ове две методе да би се добила целовита слика, али то изискује много пара. Да не говорим и о mt-ДНК анализи којом се утврђује порекло женске популације.
  Нама су по генетском профилу најсличнији западни Украјинци и Скандинавци (тзв. Готландери). Чак су нам и Литванци много ближи него Руси или Лужички Срби. Давно сам наишао на неки податак (па не знам колико је још меродаван) да су Српкињама најсличније Скандинавке и Иркиње, после иду Украјинке. Ипак, услед нових истраживања, поједине групе и подгрупе добијају нове ознаке, па старе податке треба “освежити“.

  1. Nebojsa

   Александре,он то тврди за Атлантске Медитеранце,којих наводно највише има у околини Никшића,Гацка,Невесиња.
   То не мора да значи да ће ти људи радити такве ствари,али могуће да негде у њима постоји то и може да се пробуди у неком тренутку(може у свима,између осталог).:)

   Иначе,ја сам тотално превидео да сам у 14 тачака испао Азербејџанац,а они су Динарци.Када сам касније прочитао особине Динарца,све ми је било јасно.Све се поклопило. 🙂

   Е сад,да ли су се Срби доселили тек у 7. веку,то је дискутабилно.Постоји више теорија,тако да не може ништа са сигурношћу тврдити.

   У сваком случају смо ми (Динарци и Медитеранци),вероватно староседеоци овде на Балкану.А ако су тачне тврдње неких наших историчара,припадамо оној „екипи“ Античких Срба,који дуго живе на овим просторима .:)

   Било је касније досељавања Срба свакако,али немогуће да су сви дошли у 7. веку са севера.Неко је ипак (Срби) већ живео овде и пре тога.:)

 5. младен гајић

  Интересантна тема, јако ме фасцинира свијет генетике.
  Искрен да будем, нисам баш сигуран да су ове методе ”мјерења” и резултати сасвим повјерљиви…ја сам испао „Proto-Europoid“, и Грк 100%.
  На једном познатом форуму смо такође расправљали о повјерљивости ових ”предикција” поготову што се тиче ове задње обзиром да често испада то Грк 100%, али добро ;-).

  Ја иначе припадам хаплогрупи Р1а1а „Northern“ 5.М6*…

  По процентима заступљености, већина ”модерних” Срба припада И2а1 „Dinaric South“ хаплогрупи (што не значи да су Срби само они који припадају овој специфичној хаплогрупи), то је једна веома млада грана ”I2a Dinaric“…која је се са Кaрпата спустила на Балксанско полуострво, па се не може третирати као ”старосједилачка”…једино Е1б или Ј2 донекле подлијежу тим критеријумима…сви остали су дошље ;-)…

 6. Александар Маринковић Аутор чланка

  Младене, ви сте очигледан пример онога што ћу ускоро објаснити везано за ове калкулаторе. ВИ ЈЕСТЕ Р1а1 по мушкој линији, али сте физичког изгледа као прото-европоид тј. кромањонац. Физички изглед НЕ МОРА да се поклапа и са резултатом анализе Y-хромозома. Зато сте и добили резултат 100% Грк, јер “браћа“ Грци воле да се ките туђим перјем и да краду од кога стигну. Прави Грци су анадолско-јерменског порекла и најближи рођаци су им Курди. Али су у овом антрополошком калкулатору, под Грцима ставили типичне Балканце (И2а) који носе доста одлика прото-европоида (кромањонаца). Калкулатор и резултати ЈЕСУ добри, проблем је у именовању добијених резултата.
  Поштовање.

 7. младен гајић

  Здраво Александре,
  велико хвала на овом објашњењу, нисам од струке па ми је било мало неугодно објашњавати овако специфичне ствари, тематика је заиста фасцинантна…још једном хвала на допуни ;-).
  Ако ме памћење не вара, баш је један Грк ”аутор” наведеног калкулатора, па је било за очекивати за једнострани приступ или као што кажеш да се ”ките туђим перјем”.

  Да ли ти је познато којој групи припадају Р1а1а?

  Поздрав.
  млађо

  П.С.
  Извини ја немам навику да на форумима персирам, па ако и теби то не представља проблем можеш ми се обраћати на ти…

 8. Александар Маринковић Аутор чланка

  Млађо,
  Р1а (генерално) потиче од номадских сточара из јужних руских степа и око Кавказа. Селили су се и на исток, и на север и на запад. Битно је знати подгрупу тј. посебну ознаку која даје прецизнији одговор о пореклу.
  На пример, Р1а, М-458 је типична за источне Славене и најбројнија је у Пољској. Међутим, Р1а, М-17 (тј. Р-М 198) је најзаступљенија међу Паштунима у Авганистану и горњим кастама у Индији. Било би занимљиво објашњавати неком талибану да су му Пољаци даљи рођаци хахаха. Р1а је присутна и у Скандинавији.
  Ако сам добро разумео, ти си Р1а1а М-64.2…ако сам у праву, она се класификује и као Р1а1а3 и врло је ретка. У изузетно малом проценту је забележена у јужном Ирану. Збуњује ме ова “северњачка“ ознака.
  По старој номенклатури, Р1а се уопштено сврставала у Балто-словенски тип, али може припадати и старој ирано-нордијској, зависи од подгрупе. Не знам да ли та твоја специфичност (ако сам у праву) спада у типичне иранске аријевце (тамнији тип) или европске нордијце (светлији тип). Самим тиме, у првом случају био би ирански тип, у другом атлантик-балтик по новој систематизацији.

 9. младен гајић

  Здраво Александре,
  из почетка сам мислио да припадам карпатској хаплогрупи Р1а, али после тестираних 67 маркера открио сам да заправо припадам тој ”сјеверној” варијанти Р1а и то: R1a1a RM198, Z280+, 5.M6* Northern, што се тиче класификације још чекам дефинитивне резутате не знам да ли је то М-64.2, не могу ништа конкретно рећи, половином септембра добићу и резултате на 111 тестираних маркера.
  Иначе у фамилији смо претежно ”плаво-оки” ја сам до седме године био ”плаво-кос”…

  Ово је карта на којој се могу видјети географски положај особа тестираних ”R1a1a RM198, Z280+, 5.M6* Northern”:
  http://i1127.photobucket.com/albums/l625/ft-d/5M6-5.jpg

  Док у овој следећој табели се налазе резултати свих тестираних као и нас ”R1a1a RM198, Z280+, 5.M6* Northern”:
  http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?vgroup=R1a&vgroup=R1a&section=yresults

  Хвала на опширним горе наведеним информацијама.

 10. младен гајић

  Нисам много упућен, незванично припадност R1a „Northern“ М6 групи се одређује маркером „DYS464a=13“.

  5.М6 je кластер познат и као ”Западни еуроазијски грана 3” који се дијели на 5.М6A и 5.М6*.
  5.М6А се одређује са прилично мaркером ”DYS520 = 20” док припадници 5.М6* са одређују са ријетким ”DYS520 = 21”.

  Подјела ових R1a „Northern“ М6 биће на источне и југо-западне, односно источни теже више ка 5.М6А док ови југозападни ка 5.М6*…на нашим просторима незванично је присутан 5.М6*, наравно треба сачекати и остале резултате па да се са сигурношћу може тако нешто тврдити.

 11. Nebojsa

  Александре, да ли на основу крвне групе можда може да се одреди даље порекло,тј бар упути на неке народе и племена?
  Прочитао сам негде да је А крвна група карактеристична за Словене,Б за Аваре и Монголе,а 0 за староседеоце Балкана?

 12. Александар Маринковић Аутор чланка

  Небојша, крвном групом се сигурно не може утврдити племенско или национално порекло. Подела коју си рекао је уопштено прихватљива за Европу, али поуздано знам да и амерички црнци имају Б и АБ крвну групу. Мислим да крвна група има више везе са начином живота (и исхране) најстаријих заједница без обзира на којем континенту и којој раси припадају. Зато 0 група и код Европљана и код неког афричког не значи и да су повезани на било који други начин.
  0 крвна група у Европи се везује за најстарије Европљане, палеолитске ловце-скупљаче, тј. кромањонце. Сматра се да су били 0-. Њихови гени су најзаступљенији у И хаплогрупи (И1 Скандинавија и И2а Динарци) па је и логично да је 0 група врло заступљена на Балкану. Нпр. у ЦГ је присутна у око 70% случајева.
  А крвна група је заступљена код неолитских заједница које су и направиле револуцију у земљорадњи. Како су се оне шириле по Европи, тако се ширила и земљорадња и вероватно њихова крвна група. Зато је она присутна код славенских, али и келтиских племена (Р1а и Р1б). За Хрвате поуздано знам да им је ово најбројнија крвна група.
  Б група јесте високо присутна у Азији међу Монголима. За њу је још и карактеристичн да њени припадници немају никакав проблем са варењем лактозе. На Далеком истоку се у промилима могу наћи они који имају тај проблем и како се иде према Уралу, број људи донекле расте, али је и даље минималан. Тек у централној Европи долази до пораста људи који имају проблем с лактозом, а на крајњем западу Европе, проценат таквих људи је врло висок.
  АБ је најслабије заступљена. Не знам зашто постоји АБ, а нема 0Б комбинација. Можда зато што су некада припадници А групе били номади па је А задржала неке особине Б групе па је и могло доћи до комбинације. У Европи је АБ најприсутнија тамо где је и дошло до мешања Монгола са Европљанима (централна и источна Европа).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − three =

Препоручени текстови

Најновије

Топ 10 тема на ДНК форуму

Коментари

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-19 17:00:40

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-17 10:06:21

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-15 23:51:35

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-15 18:15:24

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-13 19:54:43