О српском ДНК пројекту

Српски ДНК пројекат представља пионирски покушај ентузијаста окупљених око портала Порекло да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу (прапорекло по мушкој линији).

У нашој табели су обухваћени досадашњи резултати генетски тестираних појединаца са простора Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ и Македоније. Они су преузимани са јавних база интернационалних пројекта (Y-search и слични), делом је реч о резултатима анализираних особа у београдском ДНК центру за генетику, а делом из студије „Родови који славе св. Тому“ (Генетичка и етнографска истраживања, Зборник за српску историју и етнографију, Књига 5, Београд 2010), аутора Александра Бачка и Драгише Максимовића. То значи да су унутар Српског ДНК пројекта представљени и појединци који нису Срби, али са Србима деле исти простор и историју, као и сличну генетику. Пројекат је, дакле, отворен за све људе са простора Србије и околних земаља и због тога вас позивамо да шаљете своје генетске резултате, али и познате податке о историји ваше породице (место порекла, крсна слава…). Циљ пројекта је да уз помоћ генетике дешифрујемо тајне порекла већине српских родова и презимена, као и да подробније упознамо нашу укупну историју.

КАКО ДА ТУМАЧИТЕ ПОДАТКЕ ИЗ ТАБЕЛЕ СРПСКОГ ДНК ПРОЈЕКТА

На табели је представљен списак тестираних појединаца са анализираних од 12 до 111 СТР маркера који су постављени по FTDNA редоследу (FTDNA је једна од лабораторија које врше тестирање). Неке друге компаније, као нпр. београдски ДНК центар за генетику, тестирају исте маркере, али по другачијем редоследу, што не мења ништа на ствари јер је битна вредност која је добијена за појединачни маркер. Управо зато ћемо у табелу уносити маркере добијене у свим лабораторијама и прилагођаваћемо их FTDNA распореду. У текстовима на порталу Порекло прецизно је објашњено шта тачна вредност за који маркер значи, а овде ћемо се осврнути на конкретну примену резултата на анализу сродности два појединца.

Најкраће речено, што је већи број истих маркера два појединца шансе да су истог порекла су веће. Наравно, све то зависи од броја маркера на који се тестирате и који упоређујете. Што је већи број тестираних маркера и ниво вероватноће се повећава.

Два веома битна термина у анализи маркера су:

Генетска дистанца (Genetic distance GD)- разлика у вредности маркера два појединца. На једном маркеру та разлика може износити и више од један, па се укупна генетска дистанца сабира, а понекад се као укупна генетска дистанца узимају само маркери који нису исти без обзира на њихове вредности. Начини обрачуна су објашњени у наставку.

Најближи заједнички предак (Time to most recent common ancestor TMRCA) – године или генерације до имагинарног заједничког претка два појединца добијене на основу прорачуна мутација у маркерима, као и степена вероватноће да се такве мутације десе. Углавном се прорачунава помоћу компјутерских програма.

Пример: Тестирани су Станковић, Будисалић и Ћустић и то као припадници хаплогрупе I2a1b1. С обзиром да припадају истој хаплогрупи, можемо приступити анализи међусобне сродности њихових хаплотипова (да не припадају истој хаплогрупи таква врста анализе не би имала смисла јер би генетски били сувише удаљени). Дакле, ово су хаплотипови Станковића, Будисалића и Ћустића на првих 25 тестираних маркера по ФТДНА rедоследу:

Објашњење

Гледамо разлику у маркерима и извлачимо следеће закључке:

Станковић и Будисалић се подударају на 19 маркера од укупно 25 маркера. Истовремено, генетска дистанца између њих двојице је укупно 6 на 25 маркера. По примењеном прорачуну њихов најближи заједнички предак највероватније је живео пре 1050 година или 35 генерација. Станковић и Ћустић се подударају на 20 маркера од укупно 25 маркера. Истовремено, генетска дистанца између њих двојице је укупно 5 на 25 маркера. По примењеном прорачуну њихов најближи заједнички предак највероватније је живео пре 870 година или 29 генерација.
Будисалић и Ћустић се подударају на 18 маркера од укупно 25 маркера. Истовремено, генетска дистанца између њих двојице је укупно 7 на 25 маркера. По примењеном прорачуну њихов најближи заједнички предак највероватније је живео пре 1050 година или 35 генерација. Из горе изложеног видимо да су Ћустић и Станковић генетски ближи једaн другом него што је и једном од њих двојице близак Будисалић. Генерално говорећи ни један од ових појединаца се не може сматрати генетски блиским. И на основу горњих података за ова три појединца би могли да поставимо мало филогенетско стабло које би отприлике изгледало овако: 

Четири су фактора која се узимају у обзир код прорачуна најближег заједничког претка, а то су:

Степен мутације појединих маркера:

 1. неки маркери мутирају брже од осталих, због тога се обично при прорачуну узима средњи степен мутације, добијен дугогодишњим праћењем мутирања маркера, ми смо узели средњи степен мутација лабораторије FTDNA
  степен вероватноће– можемо га поставити oд 50% до 90%, у нашем горњем прорачуну користили смо 50%
 2. начин обрачуна генетске дистанце– може бити Infinitive (горе примјењен) или Stepwise.
  Инфинитивни модел подразумева да се промена на једном маркеру узима као вредност 1 за генетску дистанцу без обзира да ли је разлика на том маркеру 2, 3 или више. 
  Stepwise модел рачуна укупне разлике на сваком маркеру, па се самим тим и генетска дистанца повећава. Постоји још и хибридни модел који користи ФТДНА и који комбинује ова два модела тј. за неке маркере примерице 464 користи инфинитивни модел , а за остале маркере stepwise модел.
 3. начин одређивања броја година за генерацију– обично се узима 25-30 година за једну генерацију, ми смо користили 30 година
  Као што видимо упоређивање хаплотипова, одређивање генетске дистанце и прорачун времена до најближег заједничког претка су ствар математичке вероватноће и посебних прорачуна и не дају специфичан и тачан податак, већ обим година који би по закону вероватноће и досад познатих знања о мутацијама гена могао да буде оптималан. Пуна подударања хаплотипова у том смислу су изузетно драгоцена, она нам говоре о неспорној генетској блискости два појединца. Ако се, рецимо, са неким подударате у потпуности на 12 маркера то још увек не значи да сте генетски блиски, са 25 маркера та веза је нешто јача, док са 67 маркера и више о генетској блискости нема спора. 

С тим у вези ево таблице која ће вам показати који су вам појединци генетски блиски и са којима делити заједничког претка бар у последњих 1000 година:

на 12 маркера: генетска дистанца 0- повезани
генетска дистанца 1- вероватно повезани

на 25 маркера: генетска дистанца = 0 – повезани
генетска дистанца = 1 – повезани
генетска дистанца = 2- вероватно повезани

на 37 маркера: генетска дистанца= 0 – веома блиско повезани
генетска дистанца = 1 – блиско повезани
генетска дистанца = 2 – повезани
генетска дистанца = 3 – повезани
генетска дистанца = 4 – вероватно повезани
генетска дистанца= 5- могуће повезани

на 67 маркера: генетска дистанца=0-веома блиско повезани
генетска дистанца = 1 – веома блиско повезани
генетска дистанца = 2 – веома блиско повезани
генетска дистанца = 3 – блиско повезани
генетска дистанца = 4 – блиско повезани
генетска дистанца = 5 – повезани
генетска дистанца = 6 – повезани
генетска дистанца = 7 – повезани
генетска дистанца = 8 – вероватно повезани
генетска дистанца = 9 – вероватно повезани
генетска дистанца=10 – могуће повезани

У горњем смислу време до најближег заједничког претка подразумева за:
веома блиско повезане: 0-300 година
блиско повезане: 300-600 година
повезане: 600-900 година
вероватно повезане: 900-1200 година
могуће повезане: 1200-1500 година

Претрага

Ради прегледнијег читања резултата по појединачним презименима отворили смо могућност претраге. У горњем десном углу налази се опција ПРЕТРАГА и ту унесите неко од презимена које се већ налази у нашој табели. Кад упишете конкретно презиме, табела ће сама
да издвоји податке у једном реду. Такође, овде можете да вршите претрагу и по хаплогрупама, кластерима и сл.

Приредио: Синиша Јерковић

 

27 мишљења на „О српском ДНК пројекту

 1. МИЛОРАД

  Г.Јерковићу, ових дана сам прочитао текст АНАТОЛИЈА КЉОСЕВА ,,ОТКУД СУ СЕ ПОЈАВИЛИ СЛОВЕНИ…“ и остао без текста. Питам вас, да ли је тачно ово што тврди КЉОСЕВ.? Не узмите ми за зло.
  ПОЗ. Милорад

  1. rakočević miroslav

   KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE.

   SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %.
   % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE

   SAŽETAK

   % zbirne podudarnosti Ydna -muška linja- BiH, Crna Gora,Hrvatska,Srbija, *Bošnjaci, *BHrvati,*BSrbi

   X Bih CG Hrv Srb *Boš *B Hrv *B Srb

   Bih x 65 76,5 77 93,5 84,5 76

   CG 65 x 72,5 83 61,5 51 82,5

   Hrv 76,5 72.5 x 83,5 65,5 63 73

   Srb 77 83 83,5 x 73,5 58,5 85

   *Boš 93,5 61,5 65,5 73,5 x 80,5 66

   *B Hrv 84 51 63 58,5 80,5 x 58

   *B Srb 76 82,5 73 85 66 58 x

   Pošto je kod svih naroda ( Bosanaca i Hercegovaca kao cjeline), *Bošnjaka,*B Srba,* BHrvata, Hrvata i Srba najbrojnija haplogrupa I2a1b (ranije 12a2) uslovno nazvana ILIRSKA (jer je najveći % na prostoru antičkog ILIRIKUMA), a pošto se sada najveći broj nosilaca te haplogrupe nalazi u SLOVENSKIM NARODIMA, pa je nazivaju i SLOVENSKOM haplogrupom, te pošto njihov jezik ( bilo da se radi o /LINGVISTIČKI/ jednom ili 4 jezika/ spadaju u slovenske jezike, te da se radi o jednoj grupi srodnih naroda- SLAVOILIRIMA ili ILIROSLAVIMA, ili DINAROSLAVIMA ili SLAVODINARCIMA
   Praktički se (prema podudranosti Ydna-muška linija) radi o GENETIČKI vrlo srodnim narodIma, a SRBI, *B.SRBI i Crnogorci su GENETIČKI jedan narod (međusobna podudarnost (srodnost) između Srba u Srbiji, Srba u BiH i Crnogoraca (iznad 80%) što je dovoljno za zaključak da se radi o GENETSKI istom narodu (u poređenju sa podudarnošću (%)sa narodima BiH i Hrvatske. .
   P.s. Velika podudranost *Bošnjaka sa Bih (93%) je normalno, jer je to prakički podudranost unutar istog naroda (sam sa sobom).

   Zbirna međusobna podudarnost % mtDNK (ženska linija)
   x Bih Hrv Srb CG

   Bih x 85,5 82 83

   Hrv 85,5 x 83 82

   Srb 82 83 x 84

   CG 83 82 84 x

   praktički, prema podudarnosti mtdna (ženska linija) radi se o GENETIČKI jednom narodu-podudaraost preko 80%,a najveća razlika 3,5%- između podudarnosti Crnogoraca i Hrvata (82%) u odnosu na podudarnost Hrvata i Bosanaca i Hercegovaca (85,5%) skupno
   NAPOMENA: podudarnost mtdna – ženska linija među svim narodima Evrope je vrlo velika-između 70 i 90%.

   P.S.Urađeno prema tabelama Eupedie

   SAŽETAK

   % zbirne podudarnosti (mješavine) YDNA – muška linija, Makedonija, Grčka, *S Grčka, C Grčka, Bugarska, Albanjja, Kosovo, Srbija
   x Mak Grč S Grč C Grč Bug Alb Kos
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69
   Kos 58 79 65 68 59,5 69 x
   Prema % podudranosti y dna između – sadašnje Makedonije,*S Grčke (antička Makedonija + Trakija) i Bugarske (preko 88%) koja je znatno veća od % podudarnosti između * S. Grčke (antičke Makedonije+ Trakija), sadašnje Makedonije i Bugarske sa *C Grčkom (manje od 82%) što ukazuje da su narodi koji se sada nalaze u Makedoniji, Sjevernoj Grčkoj- (antička Makedonija+ Trakija) i Bugarskoj genetički srodniji -skoro isti narod, odnosno da se radi o Makedoncima a ne o Grcima, a na to ukaziuje i % podduranosti Albanije sa sjevernom Grčkom manji (%) i centralnom Grčkom (veći %)
   SAŽETAK YDNA GRČKA
   x Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb *Kos Srb
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60
   *Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60,5
   Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x

   SLOVENI- ZBIRNA PODUDARNOST Y DNA (%)-muška linija

   SAŽETAK

   X BR BH BG CG CZ HR MK PL RS SK SLO SR UKR

   BR X 50 54,5 47 59,5 62,5 30,5 78,5 83 61 75,5 54 82

   BH 50 X 60,5 63,5 39 76,5 72 39 43 50,5 52 74,5 50

   BG 54,5 60,5 X 79 56 51,5 90 54,5 46,5 64,5 64 77,5 59,5

   CG 47 63,5 79 X 44 72,5 79 42,5 38,5 54,5 54 82,5 50

   CZ 59,5 39 56 44 X 58,5 51 69 51 73 76,5 51,5 66,5

   HR 62,5 76,5 51,5 72,5 58,5 X 70 56,5 54 68,5 69 83,5 65,5

   MK 30,5 72 90 79 51 70 X 48 42 61,5 58 77,5 55

   PL 78,5 39 54,5 42,5 69 56,5 48 X 70,5 79 75,5 49,5 75

   RS 83 43 46,5 38,5 51 54 42 70,5 X 72,5 66,5 48 80,5

   SK 61 50,5 64,5 54,5 73 68,5 61,5 79 72,5 X 85,5 59,5 81

   SLO 75,5 52 64 54 76,5 69 58 75,5 66.5 85,5 X 62,5 62,5

   SRB 54 54,5 77,5 82,5 51,5 83,5 77,5 49,5 48 59,5 62,5 X 57,5

   UKR 82 50 59,5 50 66,5 65,5 55 75 80,5 81 72,5 57,5 x
   Prema % međusobnih podudarnosti, mišljenja sam da su :
   Belorusi, Ukrajinci i Rusi GENETIČKI jedan narod-istočni Sloveni (y dna podudarnost-srodnost između 3 naroda veća od 80%)
   Poljaci, Česi, Slovaci i Slovenci GENETIČKI spadaju u zapadnu grupu slovenskih naroda.
   Slovenci i Slovaci su GENETIČKI jedan narod- dio zapadnih slovena (y dna podudranost – srodnost između 2 naroda veća od 85%)Hrvati, Bosanci i Hercegovci (*Bošnjaci *B Hrvati, *B SRBi), Srbi i Crnogorci GENETIČKI spadaju u grupu zapadnobalkanskih vrlo srodnih naroda (Slavenoiliri ili Iliroslavi ili Dinaroslavi, ili Slavodinarci)

   Dosta su im slični i Makedonci i Bugari, ali koji su ipak Genetički -zajedno sa stanovništvom *Sjeverne Grčke jedan narod- MAKEDONCI.
   SAŽETAK MTDNA- SLOVENI- ženska linija

   x Brus Bih Bug Hrv Čeh Mak Polj Rus Srb Slvk Slvn Ukr

   BRus x 85,5 82,5 85 82 81 79.5 83 71,5 79,5 84 84

   Bih 85,5 x 84,5 81 81 86 89 84 84,5 87,5 90 86,5

   Bug 82,5 84,5 x 82,5 81,5 87,5 81 85,5 81,5 82 82,5 83,5

   Hrv 85 81 82,5 x 83 81 87,5 83,5 80.5 86 82 82,5

   Čeh 82 81 81,5 83 x 79,5 83,5 83 77,5 86 87,6 81

   Mak 81 86 87,5 81 79,5 x 88,5 79,5 81 78,5 86 82

   Polj 79,5 89 81 87,5 83,5 88,5 x 88 85 89 89 88,5

   Rus 83 84 85,5 83,5 83 79,5 88 x 81 86 85,5 86,5

   Srb 71,5 84,5 81,5 80,5 77,5 81 85 81 x 80.5 83 83

   Slvk 79,5 87,5 82 86 86 78,5 89 86 80,5 x 86 90
   Slvn 84 90 82,5 82 87,6 86 89 85,5 83 86 x 84

   Ukr 84 86,5 83,5 82,5 81 82 88,5 86,5 83 90 84 x

   Što se tiče % podudarnosti mtdna -ženska linija, praktički svi su GENETSKI Sloveni ili Slovenoiliri ili liroslavi ili Dinaroslavi ili Slavodinarci))- jedan narod ili vrlo, vrlo srodni narodi -većinom je podudarnost veća od 80% ili blizu tome.
   Napomena: praktički svi Evropljani (istočni, zapadni, južni i sjeverni ) su po mtdna -ženska linja, vrlo srodni narodi.
   SAŽETAK

   ROMANI YDNA-MUŠKA LINIJA

   x Blg Fr It Mlt Mld Prt Rum Šp

   Belg x 92 73 56,5 43 79 41 82,

   Fran 92 x 79,5 62,5 45 85,5 46 84

   Ital 73 79,5 x 79,5 44 86,5 52,5 77,5

   Malt 56,5 62,5 79,5 x 50,5 68,5 57,5 73

   Mold 43 45 44 50,5 x 46 78 39,5

   Port 79 85,5 86,5 68,5 46 x 50,5 83,5

   Rum 41 46 52,5 57,5 78 50,5 x 41,5

   Špan 62 84 77,5 73 39,5 83,5 41,5 x

   SAŽETAK mtdna Romani

   Fran Ital Port Špan Mold Rum

   Fran x 86% 88% 90,5% 84% 82,5%

   Ital 86% x 82,5% 82% 79% 82%

   Port 88% 82,5% X 88% 87% 78%

   Špan 90,5% 82% 88% X 82% 78%

   Mold 84% 79% 87% 82% X 83%

   Rum 82,5% 825 78% 78% 83% X

   Moldavci i Rumuni GENETSKI (ydna -muška linija) ne pripadaju romanskim narodima – stepen podudarnosti (%) između Rumunijei Moldavije78%) a sa ostalim narodima manji od 50,5% (bez obzira što njihovi jezici (rumunski i moldavski – ustvari jedan jezik) pripadaju romanskoj grupi jezika).
   Ostale zemlje su međusobno podudarne od 62% ( Belgija- Španija (Belgija polugermanska, poluromanska) do 84% ( Francuska -Španija)

   SAŽETAK-FRANCUSKA- MEĐUSOBNA PODUDARNOST IZMEĐU REGIJA ydna (%) muška linija-

   *Als *Auv *Bret *Cors *Fl-Art Il de Fr *Norm *Poi-Snt *Prov *Rh-Alp

   *Als x 86,5 96 61,5 86 70,5 81 72,5 80,5 87

   *Auv 86,5 x 63 77 82 80,5 89,5 70 86 74,5

   *Bret 96 69 x 56 76 59 87,5 82 68 83

   *Cors 61,5 77 56 x 70 66,5 60 67 76,5 64

   *Fl-Art 86 82 76 70 x 73,5 73 77 87,5 85

   *Il d FR 70,5 80,5 59,5 59 73,5 X 80 55 76 68

   *Nor 81 89,5 87,5 62 60 80 x 77 74 85

   *Poi-Snt 72,2 72,5 82 67 77 55 84 x 76,5 81.5

   Prov 80,5 86 68 76,5 87,5 76 74 76,5 x 89,5
   *Rh-Alp 87 74,5 83 64 85 68 85 81,5 89,5 x

   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Il de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.

   Odnos Francuska-Korzika-Italija
   Fr an. 8,5% 3% 3,5% 3% 58,5 5,5% 6% 1,5% 7,5% 1% 0,5% 0%
   73,5
   *Cors 0% 19,5% 0% 0% 49% 7,5% 14% 0% 8% 0,5 0% 0
   81,5
   Ial. 2,5% 3% 1% 2,5% 49% 7% 18% 2% 11% 4% 0% 0%

   Korzikanci su GENETSKI više slični Italijanskom nego Francuskom narodu.

   SAŽETAK

   ITALIJA REGIJE- međusbna podudranost (%) YDNA-MUŠKA LINIJA

   x *S.It *Tosc *C.It *J.IT *Sic * Sard
   *S IT x 91,5 79,5 65 68 52

   *Tosk 91,5 x 78,5 68,5 69 53

   *C It 79,5 78,5 x 74 84 58

   *J.It 74 68,5 74 x 80 58

   *Sic 68 69 84 80 x 55

   *Sard 52 53 58 58 55 x

   *

   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija iznosi 39,5% – (*Toskana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju – *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
   Napomena, Sardinjani, prema Y Dna- muška linija, bi mogli biti posebni narod (najveća podudarnost sa regijama – *Centralnom Italijom i Južnom Iitalijom 58% a najniža sa * Sjevernom Italijom 52%- a pada u oči da je relativno mala podudarnost sa svim regijama i približno ista-od 52-58, najveća razlika 6% .

   Što se tiče Sardinije -praktički, isto vrijedi i za mtdna -ženska linija kao za mušku liniju- ydna

   SAŽETAK ŠPANIJA REGIJE ydna

   x And Arag Ast Basq Cant Kast-L Kast-M Katl Gal Ecstr Val

   And x 89,5 91 66 82 85,5 83,5 71 78,5 87 87,5

   Arag 89,5 x 81,5 67,5 73 80,5 83,5 72,,5 76 74,5 84,5

   Ast 91 81,5 x 67 86,5 91 88 72,5 84,5 81 88,5

   Basq 66 67,5 67 x 66 73,5 74,5 94 70 62 75,5

   Cant 82 73 86,5 66 x 83 80 70 78,5 79 81,5

   Cast-L 85,5 80,5 91 73,5 83 x 89 76 78,5 81 93

   Cast M 83,5 83,5 88 74,5 80 89 x 80 79,5 73,5 86

   Catl 71 72,5 72,5 94 76 76 80 x 74,5 66 76

   Gal 78,5 76 84,5 73 78,5 78,5 79,5 74,5 x 94,5 89

   Extr 87 74,5 81 62 79 81 73,5 66 94.5 x 79,5

   Val 87,5 84,5 88,5 75,5 81,5 93 86 76 89 79,5 xl
   ————————————————————————————————————————–

   Odmah pada u oči da postoji vrlo velika podudarnost između regija, pretežno između 75 %, i 85%, a jestimično i preko 90%, osim za Kataloninu i Baskiju.
   Pada u oči da podudarnosti Baskije sa ostalim regijama, se uglavnom kreće između 65 i 75, osim sa Katalonijojom 94%, a približno isto vrijedi i za Kataloniju, međutim kod svih regija dominannta haplogrupa je R1b u veikom procentu, a najveći procenat je kod Baskije i Katalonije.

   Germani Ydna- muška linija

   x AU BL DN EN NjM ISL IR NZ NO ŠK ŠV ŠVC WLS

   AUS X 69 72,5 61,5 81 66,5 48 64,5 69 49,5 60 71,5 42,5

   BEL 69 X 64 92 81 62,5 79 95,5 55,5 84 49,5 84 71,5

   DAN 72,5 64 X 65,5 79,5 83 51 68 87,5 56 83,5 69 43

   ENG 61,5 92 65,5 X 77 65 85 80 58 90,5 51 78,5 77

   NJEM 81 81 79,5 77 X 79,5 62,5 82,5 72,5 72 66,5 82,5 54,5

   ISLD 66.5 62,5 83 65 79,5 X 44,5 64,5 90 64 72 65,5 46

   IRS 48 79 51 85 62,5 44,5 X 67 89 89 38,5 69 89

   NIZ 64,5 95,5 68 80 82,5 64,5 67 X 59,5 71,5 37 86 59,5

   NOR 69 55,5 87,5 58 72,5 90 89 59,5 X 56,5 78 60 38,5

   ŠKO 49,5 84 56 90,5 72 64 89 71,5 56,5 X 78 60 81

   ŠVED 60 49,5 83,5 51 66,5 72 38,5 37 78 78 X 53 30

   ŠVIC 71,5 84 69 78,5 82,5 65,5 69 86 60 72.5 53 X 60.5

   VELS 42,5 71,5 43 77 54,5 46 89 59,5 38,5 81 30 60.5 x

   Irci i Velšani GENETSKI ne pripadaju germanskim narodima. a Škotlanđani i Englezi su srodniji Ircima i Velšanima nego ostalim germanskim narodima.( Kelti)
   Danci, Norvežani i Islanđani GENETSKI su jedan narod, a Šveđani su im jako srodni.- najbliže srodstvo sa Dancima

   Sažetak-Njemačka regije

   x *S Njem *INje *Z Nem *JNjem

   *S Njem x 93,5 76,5 72

   *INjem 93,5 x 77,5 74,5
   *Z Nem 76,5 77,5 x 92,5
   *J Njem 72 74,5 92,5 x
   Njemci trebaju biti uzor zapdnobalkancima-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačka -*JNjemačka 72%) pa su ipak svi Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
   SAŽETAK- GERMANI MTDNA

   x Aus Blg Dan Eng Nje Isl Irs Hol Nor Ško Švd Švc Vls

   Aus x 85,5 86 86 91 82 86 89 85,5 87 87 78,8 74

   Blg 85,5 x 79,5 78 88 83 83,5 91 79 78.5 84,5 80 66,5

   Dan 86 79,5 x 91 85 79,5 86 88,5 82 87,5 85 87 81

   Eng 86 78 91 x 89 84 89 87 88 93 87,5 89, 71

   Nje 91 88 85 89 x 78 86,5 92 89 88 86,5 87,5 7 6
   Isl 82 83 79,5 84 78 x 79 85 85,5 84,5 74,5 80 80

   Irs 86 83,5 86 89 86,5 79 x 92,5 85,5 84,5 88,5 86.5 70

   Holl 89 91 88,5 87 92 85 92,5 x 88 91,5 87 91 72,5

   Nor 85,5 79 82 88 89 77 85,5 88 x 88,5 85 88 73,5

   Šk0 87 78,5 87,5 93 88 85 84,5 91,5 88,5 x 84 87,5 77

   Švd 87 84,5 85 87,5 86,5 74,5 88,5 87 85 84 x 85 73
   Švc 78,5 80 87 89,5 87,5 80 86,5 91 88 87,5 85 x 75

   Vls 74 66,5 81 71 76 72 70 72,5 73,5 77 73 75 x
   Po mtdna- ženska linija, svi zapadnoevropljani (Romani- Kelti) i Germani bi bili jedan narod, jedino Velšani malo odskaču- sa svim narodima osim sa Danskom- % -podudarnosti manji od 80%. (možda sam i pogriješio pri sabiranju)
   SAŽETAK YDNA GRČKA
   Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb Kos Srb
   Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77
   Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72
   S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5
   C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5
   Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80
   Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60,5
   Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60
   Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x
   SAŽETAK-Grčka regije mtdna

   x *SGrč * CGrč *JGrč *Krit *Eg ost

   *SGrč x 80,5 79 71 76,5

   *CGrč 80,5 x 86,5 76 86

   *JGrč 79 86,5 x 74,5 85,5

   *Krit 71 76 74,5 x 79

   *Eg ost. 76,5 86 85,5 79 x

   Centralna Grčka ima samo sa jednom regijom manju podudarnost od 80% ( Krit)
   Sjeverna Grčka (antička Makedonija) ima samo sa Centralnom grčkom -susjedna regija % podudarnosti više od 80%, a svim ostalim regijama manje od 80%.
   Krit ima % podudarnoti sa svim regijama manje od 80% (najmanje sa Sjevernom Grčkom (antička Makedonija)
   Egejska ostrva imaju sa 2 regije višu a sa 2 regije manju podudaranost od 80%, a najmanju podudarnost sa Sjevernom Grčkom-(antička Makedonija

   Sažetak -turska -balkanske i kavkaske zemlje. % podudarnosti-srodnosti ydna-muška linija

   Alb BiH *Boš *B Hrv *B Srb Bug CG Grč Hrv Mađ Mak Mold Rum Srb Arm Azrb Grz

   Tur 73 38 33 25 46 56,5 48,5 74,5 37 51,5 59 51,5 59,5 46 77 78 70

   Turska
   65%
   Italija

   Turska, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija pripadaju kavkaskim (prednjeazijskim narodima).
   a njima su vrlo srodni Albanci i Grc i (jugoistočni balkan) i Italijani (srednjejužnimediteran)
   Kod svih ovih naroda je relativno mali % I ydna haplogrupa, a relativno veliki % E i J ydna haplogrupa, dok je kod sjeverno i zapadno balkanskih naroda obratno.

   Turci (Genetički) ne pripada mongolskim narodima bez obzira što njihov jezik pripada grupi mongolskih jezika.

   Pada u oči da je srodnost *Bošnjaka sa Turcima (33%) manja od srodnosti Turaka sa Hrvatima (37%),*Bosanskim Srbima (46%),Srbima iz Srbije (46%) i Crnogorcima (48%), Makedoncima (59%, Bugarima 56%). što se i očekivalo jer su duže bili pod Turcima. a pogotovu u odnosu na srodnost Grka, Rumuna, Moldavaca, a jedino je veća od srodnost *Bošnjaka u odnosu na *Bosanske Hrvate (25%). Objašnjenje je jednostavno. Ovakav odnos poduarnosti nema nikakve veze za Turcima i turskom vladavinom, jer da je ova analiza izvršena i prije oko 1500 god odnos bi bio približno isti -jer od dolaska Slovena (a zajedno sa njima i povratka potomaka Ilira u dosta velikom broju -oko 10%) koji su otišli sa ovih prostora prije oko 10.000. godina, GENETSKI sastav se nije bitinije promijenio. Odgovor je- uporediti % y haplogrupa „Turaka“ sa kavkaskim narodima- Jermenima, Azerbejdžancima, Gruzijcima, zatim Grcima, Albancima i Italijanima, i donekle sa Rumunima, Makedncima i Bugarima i Mađarima. Inače Turci su mješavina 20 ydna haplogrupa ( DONEKLE SLIČNO AMERIKANCIMA), dok su Evropljani oko 95-98% uglavnom mješavina oko 10-12 y haplogrupa., a ostalih 2 do 5% pripadaju ostalim haplogrupama zastupljenim manje od po 1%.

   Francuzi, Italijani, Španci i Njemci trebaju biti uzor zapadnobalkancima -SLAVOILIRIMA ILI ILIROSLAVIMA (Hrvatima, Bošnjacima Crnogorcima i Srbima)-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama Francuske,Italije , Španije i Njemačlke znatno veća nego razlika između naroda zapadnog Balkana (SLAVOILIRIMA)
   Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni -kako ja pretpostavljam- ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Ille de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.
   Najveća razlika kod Italijana izmosi 39,5 (*Toscana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju- *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
   Največa razlika kod Španaca (ne uzimajući u obzir Baskiju i Kataloniju) iznosi 21,5%- (odnos podudarnosti između *Kastilije M i podudarnosti 73,5% i Galicija- Ekstramadura 94,5%, pa se svi bez obzira na regije, smatraju Špancima.
   Največa razlika kod Njemaca iznosi 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačke -*JNjemačka 72%) pa se svi osjećaju kao Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
   Za usporedbu kod nas ( četiri države-Bosna i Hecegovina, Crna GOra, Hrvatska i Srbija) (uzgred ukupni broj stanovnika manji od jedne regije u njemačkoj) razlika je znatno manja ( Crna Gora-Bosna i Hercegovina -kao cjelina 65%) u odnosu na podudranost Crna Gora- Hrvatska 72%-Razlika 7% (jer su Crnogorci (mada sa Srbima u Srbiji i Srbima u Bosni i Hercegovini čine jedan narod) dosta srodni i sa Albancima 70%).
   Napomena : Nisu uzete razlike prema konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine)* Bošnjaci, *BSrb i B*Hrvati već Bosne i Hercegovina kao cjeline.
   Ukoliko Vas više intresuje, javite se na e-mail ili na telefon +38761155164 (ima o ovom još 400 stranica)
   P.S sve je ovo urađeno prema tabelama eupedie.

   Ne uobražavam da je ovo neki naučni rad, već samo viđenje jednog amatera.

   SVI SMO MI AFRIKANCI, ZATIM AZIJATI, ZATIM EVROPLJANI, AMERIKANCI I AUSTRALIJANCI.
   GENS UNA SUMUS.
   JEDAN SMO NAROD.

   VI ESTAS GEFRATINOJ DE TUTA LA MOND.
   SV I SMO BRAĆA I SESTRE CIJELOG SVIJETA

   ukoliko nekoga nešto više interesuje o ovom neka se javi na e-mail rakocevic.miroslav@bih.net. ba
   ( IMA O OVOM JOŠ OKO 400 STRANICA).
   Moj y dna R1b1a2, mtdna J

 2. Синиша Јерковић

  Писање Кљосова треба ипак узимати са извјесном резервом. Иако је сам Кљосов веома добар генетичар и професор Харвардског Универзитета,
  неке његове интерпретације су проблематичне. Пошто сам Кљосов припада R1а хаплогрупи,
  а познато је да је то хаплогрупа Индоевропских народа од Индије до Русије,
  развио је читав низ теза које фаворизују ту хаплогрупу у односу на све остале хаплогрупе, што је нонсенс.
  Тако да код Кљосова имамо нешто што бисмо могли назвати- национализам хаплгрупе.
  Сличну ствар су својевремено и Хрвати радили са хаплогрупом I.
  Значи, Словени никако нису могли бити само Р1а, како тврди Кљосов.
  Мјеста словенске етногенезе у јужној Бјелорусији
  и сјеверозападној Украјини показују пад
  „словенске“ хаплогрупе R1a и пораст хаплогрупе I2a1b1 Dinaric M423 која је подједнако словенска као и R1a.
  Сем тога Словени као етничка, а прије свега лингвистичка група формирали су се доста касно и то од генетских разнородних елемената.
  О томе ћемо надамо се још писати на овом ДНК пројекту.

 3. МИЛОРАД

  Г.Јерковићу, много вам хвала. ПРОЈЕКАТ подржавам свим срцем. Могу рећи да се скоро не ,,скидам,, са сајта ПОРЕКЛО.
  ПОЗ.МИЛОРАД.

 4. Милорад Богдановић

  Мислим да ће се овим ДНК пројектом оборити измишљена теорија о досељавању Срба на ове просторе.
  Хвала Вам на послу којим се бавите и важности која је непроцјенљива.

 5. млађо

  Ја мислим да ће баш та теорија досељавања Срба бити потврђена, а као основа тих тврдњи биће (а и сада на то указује), она табела хаплотипова на ”Српском ДНК пројекту” ;-).

  1. Dejan

   Срби су староседеоци Балканског полуострва као и Хрвати и Босанци. Какво досељавање пријатељу, немамо одакле да се доселимо. Не разумем како вам то до сада није јасно.
   I хаплогрупе има само у Европи, како то не умете да видите. То је јако просто. Нема одакле да смо дошли. Дакле, дефинитивно су ми се смучили сви браниоци досељавања. НЕМА ДОСЕЉАВАЊА. Нисмо Руси и тако је, ма колико их волим, што због вере тако и због истог језика.

   1. Анђела

    Одакле, пријатељу, заједнички језик преко пола света, ако нисмо једно време живели и развијали се на истом месту, где би се тај заједнички језик формирао?

 6. Милорад Богдановић

  Млађо, неби желео да полемишем, јер сматрам да је ово користан почетак, али држати се теорије само јединке (Порфирогенита) а друге изворе игнорисати, није баш од користи.

  1. Dejan

   Милораде, браниоци Порфирогенита су гори од Еуро-фанатика. Виде да то не води никуд, али фасцинира њихово надање да то ипак може бити истинито. Најпре, мислим да се ту бране дипломе и потрошено време на учењу погрешних ствари.

 7. млађо

  Здраво Милораде,
  нема потребе за полемиком, ја нисам цитирао Порфирогенита нити сам на њега мислио…ја само покушавам
  да уз помоћ особа које су уско везане за ”Генетичку генеалогију” научим неке ствари које би могле да
  над драстично промјене поглед на давна збивања…на форуму Крстарица можеш наћи једну веома занимљиву
  тему, па бих те позвао да се и ти прикључиш: http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА
  Поздрав.

 8. МИЛОРАД

  Г Јерковићу, у тексту ,,Y-ДНК стабло људске врсте,, ви кажете: ,,ствари су се недавно искомпликовале,
  јер је пронађена једна малобројна група људи која не дијели заједничко поријекло са остатком човјечанства,,.
  О чему се ради, и има ли где да се о томе прочита.
  Поздрав.

 9. administrator

  Dragomir (26.2.2014.)

  Ne verujem u mnoge postavke genetike. Šta je gen? Nisam čuo do sad ni jedan odgovor dostojan ljudskog uma. Um menja gene, za šta imam dokaze, i zato geni ne mogu biti dokaz porekla.
  Nekada se tvrdilo da postoji jevrejski antropološki model, što je palo u vodu, jer se pokazalo da jevreji imaju antropološke karakteristike naroda sa kojim živi. Ovakva genetika, kakva se protura kao takozvana nauka, služi za novu kultnu manipulaciju. Uostalom, svakome preporučujem na youtube Brus Liptona – Spontana evolucija.

  1. administrator

   Поштована Драгана, неки од ваших мушких сродника може да обави анализу у новосадској испостави ДНК центру за генетику. Више информација погледајте на dnk.rs. Свако добро

 10. rakočević miroslav

  Dodatak prilogu od 08.11.2014.god.

  P.S. Moj y dna R1b1a2,(muška linija), mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji bih -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German, a nosilaca ove haplogrupe R1b1a2 (kao ja) ima među Bošnjacima 3%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, među Hrvatima u Bosni 2%. među Srbina u Srbiji 8%, Srbima u Bosni 6% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Slaven (učestalost kod Bosanaca 8,3% (zbirno- nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6% . Međutim, pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima, GENETSKI pripadam ISTOM narodu – zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili SRbi. ili Slavoliliri ii Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni..

  1. Mladjo

   Поштовани господине Ракочевићу,
   да ли желите да Ваше маркере унесемо у табелу ”српског ДНК пројекта”?

 11. Стефан

  Доброго времени суток!
  Прошу прощения, что пишу на русском, но я думаю, мои слова будут понятны.
  Я бы очень хотел узнать, будут ли на этом сайте выставлены результаты(таблица, диаграмма и т.д.), в которой будет указанно процентное соотношение гаплогрупп ТОЛЬКО по сербам, без учета хорватов, боснийцев и т.д.?
  Благодарю за внимание!

  1. Sinisa

   Привет, Стефан!
   В таблице результатов легко распознать сербские представители, те, в которых назначен святитель покровитель (крсна слава). В настоящее время не имеем технических возможностей в сводной таблице, чтобы выделить конкретные проценты сербов. Но если вы заинтересованы в процентная отношения гаплогруппы между сербами предлагаю таблицу, расположенную на нашем сайте, в котором обобщаются результаты всех научных исследований, проведенных до сих пор с сербами. Таблица находится на следующей ссылке:
   https://dnk.poreklo.rs/wp-content/uploads/2012/09/srpska-genetika-page-001.jpg

 12. Radenko

  Postovani!
  Zanima me da li se moze uraditi analiza za srpski DNK projekat negdje u Banja Luci , Republika Srpska?
  Pozdrav iz Banja Luke!
  Radenko.

 13. Stjepan

  Srpski DNK-a je dobar projekt kojeg nečasni, pojedinci pokušavaju zagadit,očiglednim friziranjem rezultata. Glupo je pokušavati povjesne laži i manipulacije podupirati istinom (kakva je genetika). Onaj tko ne vidi očiglednu, genetsku razliku Srba iz Srbije i Srba (Vlaha i Arbanasa) iz Dinarida nema ili nezna rezultate DNK-a ili laže sebe i druge.

 14. Stjepan

  Lijepo i pošteno ispričana povjesna priča ,ljetopis ili kronika o prošlosti Kapora-Mirlovića. Mislim da je ovo ogledni primjerak kako bi trebala izgledati priča o Vlasima Vasojevićima,Arbanasima Kučima te o ostalim Vlasima katunarima i njihovom podrijetlu. Glupo je da svoju prošlost skrivaju i svi glumataju da su u najmanju ruku potomci Nemanjića ili Srbi od pamtivjeka.
  Mirilovići – Porodično stablo familije Mihić

  1. Jовица Кртинић

   Поштована, што се тиче тестирања mtDNA наша препорука је да се тај тест ради у https://www.familytreedna.com/. Тамо су у току велики попусти.
   Није извесно да ће домаће лабораторије у скорије време радити тај тест.
   Што се тиче саме анализе добијених mtDNA резултата, они нису у тој мери упоредиви као што је то случај са Y-DNA резултатима. Наиме, сем сазнања о припадности mtDNA хаплогрупи није могуће добити до те мере прецизну упоредну анализу којем ближем роду припадатe, као што је то случај код Y-DNA анализа где је, захваљујући учесталијим мутацијама, могуће правити упоређења на нивоу STR маркера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 1 =

Препоручени текстови

Најновије

Топ 10 тема на ДНК форуму

Коментари

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-19 17:00:40

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-17 10:06:21

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-15 23:51:35

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-15 18:15:24

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-13 19:54:43