Y-ДНК хаплогрупа F

 

Хаплогрупа F je својственa за народе Индијског потконтинента

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ: Хаплогрупа F је генетска хаплогрупа мајка за већину данашњег свјетског становништва које је напустило Африку, тј. мутацију коју посједује хаплогрупа F имају и све следеће хаплогрупе у ДНК стаблу. У ужем смислу хаплогрупе Ф, говоримо о оним припадницима исте хаплогрупе који не посједују мутацију за хаплогрупе G, H и IJK. Та основна хаплогрупа F није данас заступљена у великом броју појединаца.

ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: Хаплогрупа F проистекла је из хаплогрупе CF. С oбзиром да се и C и F налазе изван Африке, сасвим је сигурно да је CF хаплогрупа рођена ван Африке. Претпоставља се да се хаплогрупа F издвојила из хаплогрупе CF прије 50.000 година на подручју Индије или бар близу Индије и да је била дио обалске миграције првих људи ван Африке који су се кретали ка истоку. Групе које су проистекле касније из хаплогрупе F : G, H и IJK показују центар ширења управо са индијског потконтинента. И данас су највеће фреквенције хаплогрупе F управо у Индији и околним земљама.

СНП МУТАЦИЈЕ: М89

СТАБЛО:

ПОДГРУПЕ И ЗАСТУПЉЕНОСТ:

F* M89

Хаплогрупа F* која не потпада ни под једну подгрупу, налази се ваома ријетко, углавном међу племенским групама Индије и припадницима нижих каста. Њен максимум је свакако у Индији, износи 12% и распоређена је слично H хаплогрупи. Има је међу Која Mалабарским муслиманима у проценту од 27% и код Синхалеза Шри Ланке у проценту од 10%.

F1 P91

Налази се углавном у Шри Ланци.

F2 M247

Налази се код Лаху Куцонг народа у планинским областима Кине и Лаоса. Ово је једна изолована, крајње сиромашна заједница, углавном презрена од околине која се још увијек налази у фази ловачко- сакупљaчке привреде.

F3 L279

Територијално најраспрострањенија варијанта хаплогрупе F. Налази се у мањим процентима у Ирану, Јерменији, Европи.

F4 M481

Присутна је у граничном појасу Индије и Непала у малим процентима.

СТАРИ НАРОДИ: Због мале заступљености тешко је хаплогрупу F везати уз неку конкретну популацију. Данас је присутна у неким изолованим племенским групама Индије и Кине. Вјероватно је изолованост тих племена омогућила да се F линија очува.

 

 

 

 

 

Куцонг жена са дјететом

СТАРА ДНК: Хаплогрупа F је пронађена заједно са хаплогрупом G на неолитском налазишту ЛБК културе у Деренбургу у Њемачкој, старом 7000 година. Овај проналазак чуди прије свега због изузетно ниске заступљености ове хаплогрупе међу данашњим становништвом Европе.

АУТОР: Шеф Српског ДНК пројекта Синиша Јерковић

Share
Facebook коментари:

Једно мишљење на „Y-ДНК хаплогрупа F

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − eight =

Препоручени текстови

Најновије

Топ 10 тема на ДНК форуму

Коментари

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-19 17:00:40

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-17 10:06:21

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-15 23:51:35

Čitalac
Род Васојевића
2018-05-15 18:15:24

Иван Вукићевић
Род Васојевића
2018-05-13 19:54:43