Y-ДНК СТАБЛО ЉУДСКЕ ВРСТЕ

Основна подела на стаблу Y-ДНК хаплогрупа

Стабло Y-ДНК хаплогрупа представља, условно говорећи, породично стабло људског рода по мушкој линији. Свака појединачна хаплогрупа као и њенe подгрупе дефинисане су конкретним SNP мутацијама, које су објашњене у претходним текстовима. Те мутације омогућавају нам да пратимо порекло појединаца по очевој линији у далеку прошлост. Ствар је у суштини веома проста: замислите фотокопир машину која копира један те исти документ и ископира велики број добрих или тачних копија, међутим, на педесeтој копији деси се да мало тинте процури или један део није добро ископиран; све копије настале од те погрeшне копије имаће ту исту грешку на себи, кao што и оне копије које нису настале од те погрешне копије неће садржавати исту. Потпуно иста ствар се дешава и са Y-ДНК хаплогрупама.

На тај начин се великим бројем тестираних појединаца и група дошло до филогенетског стабла читаве људске врсте. Иако је до само пре две године било извесно да су сви људи по очевој линији потекли од једног човека условно названог „АДАМ“, ствари су се недавно искомпликовалe јер је пронађена једна малобројна група људи која не дели заједничко порекло са остатком човечанства. На тај начин Y- хромозомални Адам остаје само претпоставка коју треба доказати у наредном периоду.

Стабло основних хаплогрупа 2017. године:

stablo

 

Саме хаплогрупе су по ISOGG (International Society of Genetic Genealogy) номенкалатури означене абецедним словима од А до Т, а подгрупе малим словима и бројевима. Иако ова класификација веома често дође у ситуацију да одступи од усвојеног правила и да делује прегломазно и нејасно, за сада је то једина могућа систематизација хаплогрупа. Понекад истраживачи појединим хаплогрупама дају надимке ради лакшег распознавања везујући их за одређену географску одредницу или народ. Тако се хаплогрупа I2a1b1 карактеристична за наше просторе често назива и Dinaric хаплогрупом, неке друге се називају AngloSaxon, Carpathian и сл.

Пронађене SNP мутације се обично обележавају великим, латиничним, штампаним словом и бројем, као нпр. М170, P37.2, L168 и сл. Ова велика, латинична, штампана слова означавају институцију која је прва регистровала одређену мутацију, тако нпр. М означава Станфорд Универзитет, P Универзитет у Аризони, L FTDNA лабораторија итд.

Стабло Y-ДНК хаплогрупа преузимамо са званичне странице Међународног удружења за генетску генеаологију ISOGG и у наредним текстовима користићемо њихову десигнацију хаплогрупа и подгрупа. Са новоткривеним мутацијама, дефинишу се и нови односи између хаплогрупа и само стабло је у том смислу подложно промени. Ово чини генетску генеаологију једном од динамичнијих наука, а број тестираних појединаца и нове генетске студије склапају мозаик укупне историје људске врсте која није била позната до сада.

Настојаћемо да сваку хаплогрупу детаљно представимо, обраћајући посебну пажњу на хаплогрупе заступљене на нашим просторима као и да све будуће промене редовно и тачно ажурирамо.

АУТОР: Синиша Јерковић

ДНК

Share
Facebook коментари:

Једно мишљење на „Y-ДНК СТАБЛО ЉУДСКЕ ВРСТЕ

  1. Mmilorad Marinković

    Г.ЈЕРКОВИЋУ, мало ћу се нашалити. Шта је онда са ,,Y-мајмуном,,.Да ли је то проблем за теорију еволуције?
    Поз.МИЛОРАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =

Препоручени текстови

Најновије

Топ 10 тема на ДНК форуму

Коментари